eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Fox News

Végveszély – Eltűnőben az amerikai Nagy-sóstó

1847 óta nem volt ilyen alacsony a tó vízszintje. Mutatjuk.

A rendkívüli szárazság miatt riasztóan alacsony lett a Utah állambeli Nagy-sóstó déli részén a vízszint. A mérések kezdete, 1847 óta a mostani a legalacsonyabb vízállás.

A sekély vizű Nagy-sóstó az Egyesült Államok nyugati részén, a Wasatch-hegységtől nyugatra, Salt Lake City közelében fekszik.

Az amerikai földtani intézet közölte, hogy a vízszint 2,5 centivel az eddigi, 1963-as rekord alá süllyedt. A szakértők szerint azonnali beavatkozásra van szükség a csökkenés megállítására.

"Bár a Nagy-sóstó vízszintje már egy ideje fokozatosan csökken, a jelenlegi aszály felgyorsította ezt a folyamatot, és a vízszint elérte ezt az új történelmi mélypontot" - mondta Brian Steed, a utah-i Természeti Erőforrások Minisztériumának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: meg kell találni a módját, hogy Utah növekedése és a tó egészségének megőrzése között egyensúlyt teremtsenek.

A szakemberek előrejelzése szerint a következő hónapokban akár még egy méternyit csökkenhet a vízszint. Az új történelmi mélypontot őszre prognosztizálják.

Mivel télen nem esett elég hó, a tavaszi hóolvadáskor a megszokott 0,60-1 méteres vízszintemelkedés helyett mindössze 15 centiméternyivel nőtt a vízmagasság a tóban. Emellett a tavat tápláló 122 pataknak is kisebb a szokásosnál a vízhozama.

A vízszintcsökkenés, amely a szakértők szerint egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozással függ össze, messzemenő következményekkel járhat. Élőhelyek elvesztéséhez, a levegő portartalmának növekedéséhez, a levegőminőség romlásához, a sótartalom növekedéséhez vezethet - nyilatkozta Candice Hasenyager, a utah-i vízügyi hivatal igazgatóhelyettese. A szakember a folyamatot "riasztónak" nevezte - olvasható a phys.org tudományos portálon.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×