eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Emberek várják, hogy leteljen a harminc perces megfigyelési idő, miután beoltották őket a Pfizer gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcinájával az oltóközponttá alakított Lumen Field rendezvénycsarnokban, a Washington állambeli Seattle-ben, 2021. március 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Ted S. Warren

Oltási kötelezettség jöhet Amerikában

Biden elnök csütörtökön jelenti be, hogy a szövetségi alkalmazottak részére kötelező lesz a koronavírus elleni vldőoltás, ha el akarják kerülni a folyamatos és kötelező tesztelést a Fehér Ház egy tisztviselője szerint.

Bár addig, amíg az elnök a bejelentést meg nem teszi, nem tekinthető biztosnak ez az intézkedés, de az anonimitást kérő tisztviselő szerint hamarosan bevezetik ezt az intézkedést Amerikában. A Fehér Ház nem tervez senkit sem kirúgni azért, ha nem oltatja be magát, viszont aki így dönt, azt folyamatos tesztelésnek vetik majd alá a vírus terjedésének megfékezése érdekében, írja a Washington Post.

Oltatlanok körében terjed a delta

A katonaságot nem tervezik bevonni a kötelezően beoltandók körébe, de a Pentagon szóvivője, John Kirby úgy fogalmazott, minden katonát biztatnak az oltás felvételére.

Az intézkedést a delta variáns terjedése miatt hozhatják meg:

a vírus továbbra is terjed az országban, különösen az oltatlanok körében. Korábban arról beszéltek a szakértők, 70 százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy kontroll alá vonhatóvá váljon a járvány, de az USA több területén is messze elmaradnak ettől a számok - ráadásul a delta kapcsán már magasabb arányokról beszélnek.

Újra kell a maszk is sok helyen

Az USA-ban jelenleg 163 millió ember van beoltva az új koronavírus ellen, de lankadó tendenciát mutat az oltást kérők aránya. Biden elnök korábban arról nyilatkozott, a későbbiekben már nem terveznek iskolabezárást vagy más, a tavalyi évben használt korlátozó intézkedést, de azt is hozzáfűzte, hogy szükség van változtatásokra annak érdekében, hogy a vírus terjedése lassulhasson.

Számos vállalkozás, sportesemény és szórakozóhely nyitott meg újra országszerte, ezek közül alig volt olyan, amely maszkot, vakcinát vagy egyéb óvintézkedést követelt volna meg, ami elősegítette a vírus terjedését.

A CDC, az amerikai járványügyi hivatal a napokban közölte ajánlását arról, hogy

a különösen fertőzött területeken élő teljesen immunizáltak is viseljenek újra maszkot.

Emellett a Fehér Házban ismételten bevezették ennek kötelezőségét a munkavállalók számára.

Biden tervezett bejelentése a szövetségi munkaerővel kapcsolatban olyan időszakban érkezhet, amikor más, ugyan jóval kisebb munkáltatók hasonló követelményeket fontolgatnak. Az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága, amely a faji, vallási, nemi és egyéb jellemzőkkel kapcsolatos munkahelyi panaszokkal foglalkozik, májusban iránymutatást adott ki, miszerint a munkáltatók előírhatják a munkavállalók számára, hogy irodából dolgozzanak, amennyiben ezt olyan módon teszik, ami nem ütközik a polgári jogi és a fogyatékossági törvényekbe.

Vegyes lehet a fogadtatás

Az Igazságügyi Minisztérium hétfőn adott ki állásfoglalást, miszerint a

szövetségi törvény nem tiltja, hogy a köz- és magánmunkáltatók megköveteljék az oltás meglétét,

még akkor sem, ha azt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csak sürgősségi használatra engedélyezte.

Amerikában szűken számítva nagyjából 4 millió szövetségi munkavállaló van, de tágabb értelmezésben akár 10 millióra is rúghat számuk. A várakozások szerint vegyes fogadtatása lesz körükben az intézkedésnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×