eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Emberek várják, hogy leteljen a harminc perces megfigyelési idő, miután beoltották őket a Pfizer gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcinájával az oltóközponttá alakított Lumen Field rendezvénycsarnokban, a Washington állambeli Seattle-ben, 2021. március 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Ted S. Warren

Oltási kötelezettség jöhet Amerikában

Biden elnök csütörtökön jelenti be, hogy a szövetségi alkalmazottak részére kötelező lesz a koronavírus elleni vldőoltás, ha el akarják kerülni a folyamatos és kötelező tesztelést a Fehér Ház egy tisztviselője szerint.

Bár addig, amíg az elnök a bejelentést meg nem teszi, nem tekinthető biztosnak ez az intézkedés, de az anonimitást kérő tisztviselő szerint hamarosan bevezetik ezt az intézkedést Amerikában. A Fehér Ház nem tervez senkit sem kirúgni azért, ha nem oltatja be magát, viszont aki így dönt, azt folyamatos tesztelésnek vetik majd alá a vírus terjedésének megfékezése érdekében, írja a Washington Post.

Oltatlanok körében terjed a delta

A katonaságot nem tervezik bevonni a kötelezően beoltandók körébe, de a Pentagon szóvivője, John Kirby úgy fogalmazott, minden katonát biztatnak az oltás felvételére.

Az intézkedést a delta variáns terjedése miatt hozhatják meg:

a vírus továbbra is terjed az országban, különösen az oltatlanok körében. Korábban arról beszéltek a szakértők, 70 százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy kontroll alá vonhatóvá váljon a járvány, de az USA több területén is messze elmaradnak ettől a számok - ráadásul a delta kapcsán már magasabb arányokról beszélnek.

Újra kell a maszk is sok helyen

Az USA-ban jelenleg 163 millió ember van beoltva az új koronavírus ellen, de lankadó tendenciát mutat az oltást kérők aránya. Biden elnök korábban arról nyilatkozott, a későbbiekben már nem terveznek iskolabezárást vagy más, a tavalyi évben használt korlátozó intézkedést, de azt is hozzáfűzte, hogy szükség van változtatásokra annak érdekében, hogy a vírus terjedése lassulhasson.

Számos vállalkozás, sportesemény és szórakozóhely nyitott meg újra országszerte, ezek közül alig volt olyan, amely maszkot, vakcinát vagy egyéb óvintézkedést követelt volna meg, ami elősegítette a vírus terjedését.

A CDC, az amerikai járványügyi hivatal a napokban közölte ajánlását arról, hogy

a különösen fertőzött területeken élő teljesen immunizáltak is viseljenek újra maszkot.

Emellett a Fehér Házban ismételten bevezették ennek kötelezőségét a munkavállalók számára.

Biden tervezett bejelentése a szövetségi munkaerővel kapcsolatban olyan időszakban érkezhet, amikor más, ugyan jóval kisebb munkáltatók hasonló követelményeket fontolgatnak. Az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága, amely a faji, vallási, nemi és egyéb jellemzőkkel kapcsolatos munkahelyi panaszokkal foglalkozik, májusban iránymutatást adott ki, miszerint a munkáltatók előírhatják a munkavállalók számára, hogy irodából dolgozzanak, amennyiben ezt olyan módon teszik, ami nem ütközik a polgári jogi és a fogyatékossági törvényekbe.

Vegyes lehet a fogadtatás

Az Igazságügyi Minisztérium hétfőn adott ki állásfoglalást, miszerint a

szövetségi törvény nem tiltja, hogy a köz- és magánmunkáltatók megköveteljék az oltás meglétét,

még akkor sem, ha azt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csak sürgősségi használatra engedélyezte.

Amerikában szűken számítva nagyjából 4 millió szövetségi munkavállaló van, de tágabb értelmezésben akár 10 millióra is rúghat számuk. A várakozások szerint vegyes fogadtatása lesz körükben az intézkedésnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×