eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk
Fertőtlenítik a barcelonai Bogatell tengerparti strand sétányát 2020. június 9-én. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat fokozatosan oldják fel Spanyolországban.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Marta Pérez

Az új korlátozásokat máris megérzi a spanyol idegenforgalom

Foglalások törlésétől, látogatók korai távozásától tartanak – vagy ilyeneket helyenként már észlelnek is - a spanyol idegenforgalom és vendéglátóipar vezetői, miután a delta variáns terjedése miatt a spanyol városok sorban térnek vissza a korlátozásokhoz.

Katalóniában a tartományi legfelső bíróság nem emelt kifogást a korlátozások újbóli elrendelése ellen, minek utána általános szabállyá vált, hogy a tartomány minden olyan városában éjjel 1 órától reggel hatig kijárási tilalmat kell bevezetni, ahol 100 ezer lakosra számítva legalább 400 új fertőzést regisztráltak az elmúlt hét napban.

A kijárási tilalom amúgy a legelterjedtebb az országban – például Valenciában is visszatértek hozzá -, de ami az idegenforgalomnak különösen fáj, hogy hasonló intézkedéseket hoznak immár mindenütt az üdülőövezetekben is, a spanyol napfény övben (mint amilyen Mallorca, Ibiza, Menorca), a Kanári-szigetekig – idézte ennek kapcsán a brüsszeli Euractiv az EFE spanyol hírügynökséget.

Carlos Bogat, az egyik ötcsillagos valenciai szálloda igazgatója az EFE tudósítása szerint elmondta, hogy

valamennyi leendő ügyfelük elsőként a korlátozásokról és kijárási tilalom felől érdeklődik, ami nem éppen a látogatási kedvet fokozó témakör.

Ráadásul Nagy-Britanniában és Hollandiában – két jelentős turista-küldő forrásország a spanyol piac számára – időközben Spanyolországot a „potenciálisan kockázatos” zónába sorolták, miért is a hazatérők közül sokan saját országukban is tortúrákra számíthatnak.

A hivatalos holland értékelés szerint Spanyolország ugyan még nem piros színnel jelölt, de már „borostyán”, ami után a vörös jön, és ahonnan visszaérkezve éppen ezért mindenkinek negatív PCR-tesztet kell tudnia felmutatni.

Nagy-Britanniában a spanyol nyaralásból visszatérőkre automatikusan karantén vár, hacsak nem rendelkeznek teljes beoltottsággal.

Márpedig az európai statisztikák szerint

éppen az utazásban leginkább mozgékony fiatal korosztályon belül a legalacsonyabb az oltottsági arány.

Minderre reagálva nyilatkozta azt a mallorcai szálloda-szövetség elnöke, María Frotnera az EFE-nek, hogy részint foglalástörlésre számítanak, részint pánikszerű távozási hullámra: mindenki igyekszik haza, mielőtt a honi pályán még válna a karantén-intézkedés a hazatérőkkel szemben.

Márpedig a járvány láthatóan terjed: az európai járványmegelőzési és ellenőrzési központi (angol rövidítéssel ECDC) éppen pénteken tette közzé az EU húsz országában végzett felmérésének eredményét, amiből kitűnik, hogy egy hét alatt a fertőzések 64,3 százalékos megugrását jelentette, elsöprő többségében a Delta-variáns terjedése miatt.

Az ECDC tájékoztatása szerint

az új megbetegedések koncentráltan a 15-24 éves korosztály körében a jellemzők,

míg a 65 éven felettiek körében a terjedés „limitált”.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×