eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A napok óta tartó heves esőzések következtében lezúduló sárlavina áraszt el egy utcát a Tokiótól délre fekvő Sizuoka tartománybeli Atamiban 2021. július 3-án. A sárlavina lakóházakat döntött romba és húsz ember eltűnt. A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több csapadék zúdul le, és ennek következtében több a földcsuszamlás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press/Ken Ohigashi

Sokkal több az eltűnt a japán földcsuszamlásban, mint korábban gondolták

Eddig három holttestre bukkantak a túlélők után kutató csoportok, és 23 embert sikerült élve kihozni a sárlavina által eltemetett mintegy 130 lakóház romjai alól.

Száznál többen tűntek el a szombati fölcsuszamlásban Japánban – közölte a helyi média.

A híradások szerint a Tokiótól délnyugatra, Sidzuoka prefektúra Atami városában történt földcsuszamlás után 113 emberrel nem sikerült kapcsolatot teremteni, őket eltűntként tartják nyilván a hatóságok.

Az egy nappal ezelőtti hírek még húsz eltűntről szóltak.

Eddig három holttestre bukkantak a túlélők után kutató csoportok, és 23 embert sikerült élve kihozni a sárlavina által eltemetett mintegy 130 lakóház romjai alól.

A melegvízű forrásairól ismert, hegyoldalban épült 37 ezres Atamiban helyi idő szerint szombat reggel történt a földcsuszamlás, mintegy két kilométeres sárlavina zúdult a városra. Második napja folyik a kutatás az eltűntek után, amit a szűnni nem akaró eső nehezít. Meteorológusok ráadásul

újabb földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetnek.

A tragédiát a Japán középső és keleti régiójában napok óta tartó eső okozta. Egyes helyeken két nap alatt 400-500 milliméter csapadék hullott.

A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több eső esik. Ennek következtében az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt, kétszer több, mint az előző évtizedben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×