eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új nemzetbiztonsági stratégiát hagyott jóvá az orosz elnök a nyugati befolyás ellensúlyozására

A korábbit módosító új nemzetbiztonsági stratégiát írt alá szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai és más nyugati országokból származó politikai és kulturális befolyás ellensúlyozására.

A szombaton közzétett, 44 oldalas dokumentum megállapítása szerint "a kultúra elnyugatiasodása erősíti annak veszélyét, hogy az Oroszországi Föderáció elveszíti kulturális szuverenitását".

"A hagyományos orosz szellemi-erkölcsi és kulturális-történelmi értékek aktív támadás alatt állnak az Egyesült Államok és szövetségesei, multinacionális konszernjeik és civil szervezeteik részéről" - állapítja meg a dokumentum. A stratégiában az a - Putyin által is gyakran képviselt - tézis is szerepel, hogy a nyugati liberális demokrácia válságban van.

A dokumentum szerint növekszik az Oroszországra gyakorolt nyugati nyomás, s ezzel nő a társadalom megosztottságának veszélye.

"A személyes szabadság abszolúttá válik, aktívan hirdetik a mozgásszabadságot, az erkölcstelenséget és az önzést, az erőszak, a fogyasztás és az élvezetek kultuszát valósítják meg, legalizálják a kábítószer-fogyasztást, és olyan társadalmat alakítanak ki, amely tagadja a természetes életciklust" - hirdeti a dokumentum.

A stratégia szerint a Nyugat arra próbálja meg felhasználni Oroszország társadalmi és gazdasági problémáit, hogy destabilizálja a társadalmat, és radikális tiltakozásokat indítson be. Bírálja az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat is, s kitér a katonai feszültség növekedésére is amiatt, hogy a NATO egyre közelebb húzódik az ország határaihoz. Ezért Moszkva szorosabb kapcsolatokra törekszik majd Kínával és Indiával.

Mindamellett Oroszország továbbra is elkötelezett marad azon álláspontja mellett, hogy a nemzetközi és nemzeti konfliktusokat politikai és diplomáciai eszközökkel akarja megoldani. Ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy szimmetrikus és aszimmetrikus intézkedéseket tegyen idegen államok olyan "barátságtalan akcióinak" elhárítására és megelőzésére, amelyek az Oroszországi Föderáció szuverenitását és területi integritását fenyegetik - áll a dokumentumban.

A legutóbbi orosz nemzetbiztonsági stratégiát 2015 végén írta alá az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×