eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincs előrelépés a svéd kormányválságban

Visszaadta a kormányalakítási megbízást a svéd konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson, mert nem tudna többséget szerezni a parlamentben a kormányalakításhoz.

Andreas Norlén házelnök közölte, hogy a szociáldemokrata Stefan Löfven ügyvivő kormányfőt bízta meg kormányalakítással, aki hétfőn bejelentette lemondását, miután múlt héten elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

Kristersson csütörtökön közölte:

arra a következtetésre jutott, hogy a 349 fős törvényhozás 175 tagja ellene szavazna a parlamentben, ami nem tenné lehetővé egy stabil kormány létrehozását.

A házelnök kedden bízta meg kormányalakítással Kristerssont, akinek három napot adott arra, hogy kipuhatolja: elegendő támogatást tud-e szerezni egy olyan kormány megalakításához, amelyet a parlament megszavazna.

A képviselők legfeljebb négy alkalommal szavazhatnak a kormányalakításról, ha egyik sem jár sikerrel, akkor a parlamentet feloszlatják, és előrehozott választásokat írnak ki.

Löfven hétfőn jelentette be lemondását, miután egy héttel azelőtt elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

A törvényhozás jelenlegi összetételében nagyjából egyenlő szavazattal bírnak a baloldali tömörülések és a jobbközép pártok, közvéleménykutatók pedig nem számítanak jelentős változásra e tekintetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×