INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

csehoroszág

tornádó

pusztítás

Tornádó pusztított Csehországban: sok sérült, hatalmas anyagi károk - videókkal

Tornádó pusztított Csehországban: sok sérült, hatalmas anyagi károk - videókkal

Infostart / MTI

Tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására.

Marek Babisz, a Breclavhoz közeli Hrusky község alpolgármestere a televíziónak azt mondta, hogy a tornádó elpusztította a település felét.

"Településünkön tornádó söpört végig, amely a falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül. A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet" - ecsetelte a falu állapotát az alpolgármester.

Moravska Nova Ves, 2021. június 25.
Megrongálódott épületek és autók a dél-morvaországi Moravska Nova Vesben 2021. június 24-én. Dél-Morvaországban jégesővel kísért tornádó pusztított, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, a szomszédos Szlovákia és Ausztria pedig mentőautók és egy mentőhelikoptert is küldött a csehek megsegítésére.
MTI/AP/CTK/Vaclav Salek
Megrongálódott épületek és autók a dél-morvaországi Moravska Nova Vesben 2021. június 24-én. MTI/AP/CTK/Vaclav Salek

Moravska Nova Ves, 2021. június 25.
Megrongálódott lakóház a dél-morvaországi Moravska Nova Vesben 2021. június 24-én. Dél-Morvaországban jégesővel kísért tornádó pusztított, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, a szomszédos Szlovákia és Ausztria pedig mentőautók és egy mentőhelikoptert is küldött a csehek megsegítésére.
MTI/AP/CTK/Vaclav Salek
Lakóházakban is komoly kárt okozott a tornádó a dél-morvaországi Moravska Nova Vesben 2021. június 24-én. MTI/AP/CTK/Vaclav Salek

Az erős szélvihar hasonló pusztítást végzett a szomszédos Moravská Nová Ves településen is. Marek Kosut, a falu polgármestere a televíziónak azt mondta, hogy több száz ház rongálódott meg.

Mindkét településen a szélvihar számos sérülést okozott. A televízió értesülései szerint több tucatnyi embert kellett kórházba szállítani. A hodoníni városi kórház megerősítette, hogy az esti órákban több tucatnyi sérült személyt kezeltek. A tornádó a városban egy autóbuszt is felborított és lesodort az útról. A buszbaleset sérültjei szintén kórházba kerültek.

Michaela Malachová, a meteorológiai intézet szakértője a CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendkívüli erejű szélvihar valószínűleg tornádó volt, bár ez a jelenség a régióban rendkívül ritka.

Nyitókép: Twitter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018