INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

ensz

gyerekkatona

halálos áldozat

AK47 on khaki uniform background

Tavaly több ezer gyereknek kellett katonaként harcolnia, sokan meg is haltak

Infostart / MTI

Több mint 8500 gyereket vetettek be katonaként tavaly a világ válságövezeteiben, és mintegy 2700-an meghaltak - derült ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé beterjesztett éves jelentéséből.

Az António Guterres ENSZ-főtitkár által jegyzett beszámoló a gyerekek ellen fegyveres konfliktusok során elkövetett gyilkosságokkal, csonkításokkal, szexuális kizsákmányolással, valamint a kényszersorozásukkal és az iskolák és kórházak ellen elkövetett támadásokkal foglalkozik.

A benne foglalt adatok szerint világszerte 21 fegyveres konfliktusban mintegy 19 378 gyereket ért erőszak, többségüket Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Afganisztánban, Szíriában és Jemenben.

A jelentés 8521, katonának besorozott gyerekről tud, és további 2674-ről, akit megöltek, illetve 5748 sebesültről.

Két kategória

A beszámolóhoz minden évben csatolják a harcoló felek listáját is, ezzel is ösztönözve őket a gyermekek nagyobb védelmére, ám e lista régóta komoly viták tárgya: összeállítóira mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia nyomást gyakorol annak érdekében, hogy ne kerüljön fel rá.

Izrael mindeddig elkerülte, hogy szerepeljen rajta, a jemeni polgárháborúba beavatkozó, Rijád vezette katonai koalíció pedig tavaly került le róla, miután korábban jemeni gyerekek ellen elkövetett atrocitásokkal vádolták.

Mérséklendő a jelentést övező vitákat a listát 2017-ben két kategóriára bontották: az egyiken azon harcoló felek szerepelnek, amelyek intézkedéseket hoztak a gyerekek védelmében, a másikon pedig azok, akik nem.

A hétfői listán több jelentős változtatás is szerepel

A második kategóriában idén csak két állami erőszakszervezet szerepel, a mianmari hadsereg és a szíriai kormányerők. Mindkettőt gyerekek meggyilkolásával, megcsonkításával, és szexuális kizsákmányolásával vádolják, az utóbbit ezek mellett pedig gyerekkatonák toborzásával, illetve iskolák és kórházak elleni támadások elkövetésével is.

Nyitókép: zim286/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018