eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Nemzetközi jogász: uniós eljárás várható a pedofilellenes törvény miatt

A 7-es cikk szerint eljárás és a pedofilellenes törvény kiegészítése is téma volt az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek keddi találkozóján. Tizenhárom európai uniós tagország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a törvénymódosítás hátrányosan megkülönbözteti a szexuális kisebbségekhez tartozókat. Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint kötelezettségszegési eljárás is indul majd Magyarország ellen.

Utoljára 2019 második felében, a finn elnökség vette napirendre a 7. cikkely szerinti eljárásokat, azóta lekerült a napirendről, amiben nem kis szerepet játszott a koronavírus-járvány is, miután nem nagyon voltak személes találkozók. Most azonban a portugál elnökség – utolsó lehetőségeként – ismét napirendre tűzte a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő eljárásokat – foglalta össze az InfoRádiónak Tóth Norbert, aki szerint az EU megosztott a kérdésben, és a tagállamok „sem így, sem úgy nem tudják lezárni ezt ügyet”.

A keddi napot mégis egy közös uniós nyilatkoztat uralta: tizenhárom uniós tagország – Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország –

aggodalmának adott hangot a magyar pedofilellenes törvénymódosítással összefüggésben,

de a nem erre vonatkozó részével kapcsolatban. Egyes, később a javaslatba kerülő módosítások értelmében tilos a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése és annak megjelenítése, és nem lehet a gyerekeknek olyan iskolai foglalkozást, előadást tartani, amely a homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsíti.

A nyilatkoztat egyebek mellett felkéri az Európai Bizottságot, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, ami lényegében kötelezettségszegési eljárás kezdeményezését jelenti. A felsorolt aggályok alapvetően arra irányulnak, hogy

sérülnek az emberi jogok és az emberi méltóság,

pedig ezek mind olyan kérdések, amelyek például az Európai Unió alapjogi chartájában szabályozva vannak.

„Van egy diszkriminációtilalmi rendelkezés, amely például a szexuális orientáció alapján is tiltja az emberek közötti hátrányos különbségtételt” – magyarázta a nemzetközi jogász, emlékeztetve arra is, hogy a magyar kormány érvelése azt mondja, hogy a gyermekjogok állnak szemben például a szexuális kisebbségek jogaival, vagyis

két különböző társadalmi csoportnak az emberi jogai ütköznek.

Tóth Norbert véleménye szerint, miután a törvény az élet sok területét érinti, köztük a reklám és a tömegtájékoztatás kérdését, továbbá az egészségügyet és oktatás is, az Európai Bizottság vélhetően próbálja majd az alapjogi charta diszkriminációtilalmi rendelkezése alapján megállapítani, hogy Magyarország kötelezettséget sértett-e. Miután viszont várhatóan az ügyben nem lesz egyetértés, az EB az Európai Unió Bíróságához fog keresettel fordulni, de attól még nagyon messze vagyunk, hogy döntés is szülessen – jegyezte meg Tóth Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×