INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

vlagyimir putyin

joe biden

csúcstalálkozó

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik Genfbe 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozója előtt.

Véget ért az orosz-amerikai csúcs Svájcban

Infostart / MTI

Nagyon óvatosak az első tudósítások Genfből.

Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.

A vezetők órákon át tanácskoztak a Villa La Grange-ban. A megbeszélések két szakaszban zajlottak.

  1. Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűkkörű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt.
  2. A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott.

Előbb az orosz elnök szólt a sajtóhoz.

"Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet" - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel lefolytatott szerdai genfi csúcstalálkozót követően. Elmondta, hogy a két külügyminisztérium széleskörű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is. Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját.

Szerinte Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, akit csak "kétszer elítélt személyként" és "állampolgárként" emlegetett, szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene. Ügye Joe Biden kezdeményezésére került asztalra.

Reagált arra is, hogy korábban gyilkosnak nevezte őt Joe Biden: Amerika napjában öli meg az embereket, Afganisztánban korábban százával.

Ezt kövezően Joe Biden beszélt.

Az amerikai elnök genfi csúcstalálkozójukon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul.

Az elnök hozzátette: hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett.

Biden az emberi jogok helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Kiemelte: ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

"Arról van szó, akik vagyunk" - húzta alá Biden. "Hogy lehetnék az Egyesült Államok elnöke úgy, hogy nem szólalok fel az emberi jogok megsértése ellen?" - tette hozzá.

Biden hangsúlyozta: egyértelművé tette Putyin számára, hogy pusztító következményei lesznek annak, ha Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus meghal. Navalnij egészségi állapota sokat romlott azóta, hogy börtönbe zárták.

Biden emellett megjegyezte: Putyin nem akar újabb hidegháborút az Egyesült Államokkal. Rámutatott: az orosz államfő tettei miatt csökken országa tekintélye a nemzetközi porondon, miközben Oroszország kétségbeesetten igyekszik, hogy biztosítsa nagyhatalmi helyzetét.

Az amerikai elnök a kritikák ellenére jelezte: van kilátás az orosz-amerikai kapcsolatok javítására. Megjegyezte: nincs gondja azzal, hogy üzleteljen Oroszországgal, ameddig Moszkva követi a nemzetközi normákat. Biden szerint a szerdai csúcstalálkozó pozitív légkörben zajlott.

Az amerikai vezető egy újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy bízik-e Putyinban.

"Ez nem a bizalomról szól, hanem az önérdekről" - mondta.

"Ahogy a régi mondás tartja: a puding próbája az evés" - tette hozzá. "Hamarosan megtudjuk."

Biden azt is jelezte az orosz államfőnek, hogy bizonyos kritikus infrastruktúrák érinthetetlenek, legyen szó kibertámadásról vagy egyébről. Hozzátette: átadott az orosz vezetőnek egy listát 16 meghatározott létesítményről, amelyek az energiaszektortól a vízellátásig terjedtek.

Moszkva és Washington úgy döntött, hogy a hackertámadások miatti aggodalmak eloszlatása érdekében konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról. Az egyeztetések célja egyebek között a konkrét esetek megbeszélése és a tabunak számító célpontok meghatározása lesz.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az orosz titkosszolgálatokat, hogy hackertámadást indítottak amerikai kormányzati szervek és vállalatok ellen. Moszkva elutasította a vádakat, és azok tisztázását javasolta egy kiberbiztonsági együttműködés keretében. Putyin is többször panaszkodott már amiatt, hogy amerikai területről kibertámadások értek orosz célpontokat.

Joe Biden először találkozott Vlagyimir Putyinnal azóta, hogy januárban beiktatták az Egyesült Államok elnöki tisztségébe. Csúcstalálkozójuknak a Genfben található festői Villa La Grange adott helyet. A felek több órán át folytattak megbeszéléseket két ülésben. Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűk körű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt. A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott. A tárgyalásokat követően a két elnök a hagyományoktól eltérően nem közösen, hanem külön tartott sajtóértekezletet.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018