eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
GENEVA, SWITZERLAND - JUNE 16:  (RUSSIA OUT)  Russian President Vladimir Putin (L) greets US President Joe Biden (R) during the US - Russia Summit 2021 at the La Grange Villa near the Geneva Lake, on June 16, 2021 in Geneva, Switzerland. U.S.President Joe Biden is meeting Russian President Putin in Geneva for the first time as presidents, on Wednesday. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Megkezdődött Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozója

Az orosz elnök is megérkezett szerdán a városba, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal szerda délután.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett szerdán Genfbe, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal délután. Putyin a találkozó kezdetén reményét fejezte ki, hogy gyümölcsöző megbeszéléseket folytatnak majd.

A két vezető első személyes találkozóján az orosz elnök megköszönte Bidennek, hogy elment a tárgyalásra, és hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokban számos olyan kérdés összegyűlt, amelyeket már a legfelsőbb szinten kell megvitatni.

Joe Biden a tanácskozás kezdetén azt emelte ki az orosz elnöknek, hogy

sokkal jobb személyesen találkozni egymással.

Putyin érkezésekor végül elállt attól az eredeti tervtől, hogy a svájci államfő hivatalosan köszöntse őt a genfi repülőtéren, és helyette a landolás után azonnal a csúcstalálkozónak helyt adó villába indult a Genfi-tó partjára.

A tárgyalások várhatóan kora estig tartanak. Szűkkörű megbeszélés lesz először a két elnök és a két külügyminiszter részvételével. Ezután a két küldöttség bővített létszámban ül majd tárgyalóasztalhoz két, mintegy kétórás fordulóban.

A felek előre jelezték, hogy a csúcstalálkozó eredményeként

nem számítanak komolyabb áttörésre a kétoldalú kapcsolatokban,

és valószínűleg lesznek nézeteltérések, de azt remélik, hogy a tárgyalások stabilabb és kiszámíthatóbb viszonyhoz vezetnek a két ország között.

GENEVA, SWITZERLAND  JUNE 16, 2021: Russia's President Vladimir Putin (L) and US President Joe Biden shake hands as they meet for talks at the Villa La Grange. Mikhail Metzel/TASS (Photo by Mikhail Metzel\TASS via Getty Images)
Mikhail Metzel / TASS / Getty Images

GENEVA, SWITZERLAND - JUNE 16: A general view of Villa La Grange on June 16, 2021 in Geneva, Switzerland. U.S. President Joe Biden will meet his Russian counterpart, Vladimir Putin, for the first time as president.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
A genfi Villa La Grange, a két elnök találkozójának helyszíne (Sean Gallup/Getty Images)

A találkozónak helyt adó festői Villa La Grange-ba először az orosz delegáció, majd valamivel később Biden küldöttsége érkezett meg. A tárgyaló feleket Guy Parmelin svájci államfő fogadta.

A csúcsot fokozott járványvédelmi óvintézkedések mellett tartják meg, a küldöttségek tagjai számára kötelező a PCR-szűrés. A tárgyalásokat követően a két elnök a hagyományoktól eltérően nem közösen, hanem külön tart majd sajtóértekezletet.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak kedden Moszkvában azt mondta, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok állapota csaknem kritikus, a két elnök szerdai találkozójának elő kellene mozdítania a megértést köztük néhány kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×