eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő család egy holdújévre feldíszített ajtó előtt, Peking Hutung negyedében 2021. február 11-én, a legnagyobb kínai ünnep előestéjén. A holdújévvel idén az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a bivaly éve kezdődik.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Tovább lazít Peking a gyerekvállalási szabályokon

A kínai döntéshozók lehetővé teszik minden párnak, hogy harmadik gyermeket is vállaljon.

A lépésre azért volt szükség, mert a kínai demográfiai folyamatok kedvezőtlen fordulatot vettek, így a döntéshozóknak fel kellett oldania a legfeljebb két gyermeket engedélyező politikát.

A népességszabályozásra a korábbi nagy demográfiai robbanás miatt volt szükség, az elmúlt években viszont már lassult a népesség növekedése. Az idősödő populáció és a csökkenő munkaképes korú lakosság a gazdasági kilátásokat rontja – írja Portfolio a Bloombergre hivatkozva.

Kína hatalmas gazdasági növekedésének egy jelentős részét képezte a népesség növekedése, az elkövetkező évtizedekben viszont Kína erre már nem támaszkodhat. A fejlődéssel a népességnövekedés megtorpanása törvényszerű, de a fő veszélyt az jelenti az országra, hogy Kína előbb érheti el a lakosság elöregedésének állapotát, mielőtt meggazdagodna.

Hszi Csinping elnök ezzel egyidőben bejelentette a nyugdíj-korhatár felemelését is – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×