eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
SAO PAULO, BRAZIL - MAY 29: Demonstrators gather during a protest against the governments Covid-19 response, on Avenida Paulista in Sao Paulo, Brazil, on Saturday, May 29, 2021. The severity of Covid in Brazil, with 16 million cases and 450,000 lives lost, has often been attributed to the administration of President Jair Bolsonaro, who still wades unvaccinated and maskless into crowds. (Photo by Cristina Szucinski/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Photo by Cristina Szucinski/Anadolu Agency via Getty Images

Brazília megállíthatatlanul száguld a harmadik hullám felé

A pandémia kezdete óta nem volt olyan nagyszabású tüntetés Brazíliában, mint a hétvégén, amikor Sao Paulo, Rio de Janeiro és Brazíliaváros utcáit is tömegek lepték el.

Jobb hozzáférés a koronavírus elleni oltásokhoz és Jair Bolsonaro elnök eltávolítása hivatalából: ezek voltak a követelései azoknak a tízezreknek, akik a hétvégén a legnagyobb brazil városokban vonultak az utcára. A 16 milliós összefertőzöttel és 460 ezer halálos áldozattal a brazil koronavírus-járvány még közel sem ért véget: valószínűleg most épül fel a harmadik hulláma az országban, ahol szombaton több mint 76 ezer új esetet és több mint 2000 halálesetet jelentettek. A 210 milliós lakosságnak kevesebb mint egytizedét sikerült eddig teljesen immunizálni – írja a CNN.

Bolsonaro járványkezelését a koronavírus lekicsinylése jellemzi: kis megfázásnak nevezte kezdetben a betegséget, illetve folyamatosan megakadályozta, hogy központi intézkedésekkel lezárásokat vagy távolságtartásra kényszerítő megszorításokat vezessenek be. A tüntetők egy része ezért népirtással vádolja az ország vezetőjét – tény ugyanakkor, hogy a megmozdulásokon részt vevők sem tartottak távolságot, és nem mindenki viselt maszkot sem a tüntetéseken. A brazil szenátus jelenleg is vizsgálatot folytat Bolsonaro járványkezeléséről. a vírus

A Sao Paulo-i megmozduláson sokak fejezték ki karakteres véleményüket az országban zajló eseményekkel kapcsolatosan. "Teljesen elfáradtunk, az egészségügy közel áll az összeomláshoz.

Nincs megoldás addig, amíg ő van hatalmon"

– fogalmazott Patricia Ferreira nővér, aki szerint maga Bolsonaro a vírus. Egy tanuló, Beatriz Fernanda Silva azt mondta, 42 évesen koronavírusban elhunyt nagybátyja emléke miatt ment el tüntetni. "Azért az oltásért küzdök, amit nem kapott meg, holott megmenthette volna. Februárban halt meg, a feleségét és két gyermekét hagyta itt" – mondja. Tudja, hogy már azzal veszélybe sodorta magát is, hogy járvány idején tömegrendezvényen vesz részt, de úgy véli, meg kellett tennie. "Rengetegen halnak meg. Bolsonarónak tennie kellett volna valamit, de kezdettől csak negligálja a helyzetet" – fogalmaz.

A megmozdulások békésen zajlottak, Recife kivételével, ahol a rendőrök könnygázzal, paprikaszprével és gumilövedékkel igyekeztek tömeget oszlatni.

A tüntetések egy héttel az után kezdődtek, hogy Bolsonaro elnök motoros gyűlést szervezett Rio de Janeiróban. Ott a korlátozó intézkedések ellen érvelt, miközben támogatói a brazil legfelsőbb bíróság megbuktatására szólítottak fel, amely módot adott a helyi kormányzóknak és polgármestereknek arra, hogy a vírus terjedésének megakadályozására irányuló intézkedéseket léptessenek életbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×