eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján Portóban 2021. május 7-én. A találkozó középpontjában a koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Luis Vieira

Ursula von der Leyen: az EU elkötelezte magát a 2030-ra kitűzött szociális célok elérése mellett

Az Európai Unió és partnerei a portói szociális nyilatkozat aláírásával elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozójának első munkanapját követően.

Ursula von der Leyen sajtótájékoztatóján elmondta: a 2030-ra megvalósítani tervezett kötelezettségvállalás kiemelt célokat javasol a foglalkoztatás, az oktatás és a társadalmi befogadás tekintetében. Segíteni fogja Európát abban, hogy megtalálja a helyes utat az új társadalmi, technológiai és gazdasági fejlemények, valamint a koronavírus okozta világjárvány társadalmi és gazdasági következményei által előidézett átalakulás során.

A politikai döntéshozóknak erőfeszítéseiket arra kell összpontosítaniuk, hogy helyreállítsák a foglalkoztatást, fellendítsék a minőségi munkahelyek teremtését, az egész életen át tartó tanulásra irányuló beruházásokkal segítsék az embereket a zöld és digitális átállásban sikeres helytálláshoz szükséges készségek elsajátításában, továbbá, hogy a mindenki számára biztosítani kívánt esélyegyenlőség előmozdítása révén csökkentsék a szegénységet és a társadalmi kirekesztést - mondta.

A bizottsági elnök beszélt arról is, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok megosztása, exportjának engedélyezése, illetve a vakcinagyártási kapacitás növelésének támogatása elengedhetetlen a járvány megfékezéséhez.

Felszólította az Egyesült Államokat és más vakcinagyártó országot, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan tegyék lehetővé az oltóanyagok kivitelét

ahelyett, hogy "pusztán a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztéséről beszélnek". Kijelentette: a megbeszélések rövid és középtávon nem eredményeznek egyetlen további adag oltóanyagot sem. Csak a gyorsabb előállítás, az exporttilalom feloldása, és a már rendelkezésre álló oltóanyagok megosztása nyújt azonnali segíthet - mondta az uniós bizottság elnöke.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédében konkrét intézkedések meghozatalára szólított fel az unióban élők szociális jogainak biztosítására.

"Ha nem sikerül kézzelfogható intézkedéseket hoznunk, a jelenlegi válságot még súlyosabb nehézségek fogják követni" - figyelmeztetett.

Kijelentette: amennyiben az intézkedések mindegyike nem a társadalmi célokra fókuszál, Európa tovább gyöngülhet, és még sebezhetőbbé válik. A fenntartható munkahelyteremtés, a szegénység és egyenlőtlenségek felszámolása nélkül Európa a fiatalok egész nemzedékét elveszítheti - tette hozzá az EP-elnök.

Cselekvési tervet fogadtak el

António Costa, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke arról beszélt, hogy a pénteken elfogadott cselekvési terv, nemcsak felgyorsítja a szociális jogok európai pillérének megvalósítását, de konkrét célszámokat is tartalmaz a szociális fellendülés eléréséhez. Hangsúlyozta: "mindaddig nem vagyunk biztonságban, ameddig nem érezheti magát mindenki biztonságban". Egy szociális Európa, illetve a zöld és digitális átállítás csak akkor lehet sikeres, ha a törekvéseket méltányos, emberközpontú szakpolitikák kialakítása kíséri - tette hozzá.

Az uniós csúcstalálkozó pénteki munkanapján tartott szociális konferenciát szombaton az uniós állam-, illetve kormányfők informális ülése követi, amelynek középpontjában a koronavírus okozta járványhelyzet áttekintése, a helyreállítás és a munkahelyteremtés szerepelnek.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, és megvitatnak kül-, és biztonságpolitikai kérdéseket is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×