eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Palkovics László a magyar szociális intézkedésekről egyeztetett az EB képviselőjével

Magyarország a munkaerőpiaci szabályozás és a szociális jogok számos területén más megoldást alkalmaz, mint az EU-tagállamok többsége, bár az alapelvekkel és a célokkal egyetért – állapította meg az innovációs és technológiai miniszter pénteken Portóban, miután egyeztetést folytatott Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai bizottsági taggal a szociális kérdésekkel foglalkozó, csúcsszintű EU-tanácskozást megelőzően. A portugál elnökség célja, hogy uniós szintű egyetértést hozzon létre és menetrendet határozzon meg egyes szociális területeken.

Az említett területek közé tartozik a minimálbér kérdése is. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha ezt az unióban mindenhol egységes algoritmus alapján számolnák ki. Magyarországon azonban 2010 óta a munkaadók és a munkavállalók megállapodásán alapul a minimálbér szintje, és azóta 128 százalékot emelkedett. Ha az ország az uniós számításokat követte volna, ez most sokkal kevesebb lenne - szögezte le Palkovics László. Ezért a magyar álláspont szerint nem szabad ezt a szabályozást általánosítani, a megoldásnak tagállami hatáskörben kell maradnia.

A koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci szabályozással kapcsolatban a miniszter elmondása szerint kevesebb volt a vita a bizottság képviselőjével. A magyar álláspont az, hogy minimumfeltételek állami garantálása mellett a munkaadónak és a munkavállalónak kell megállapodnia arról, hogy az utóbbi milyen formában dolgozik, beleértve a távmunkát is. Véleménye szerint nem működőképes az, hogy alapvető munkajog legyen abból, hogy az alkalmazott kérhesse a távmunkát. Hozzátette: ebben az európai országok jelentős része már egyetért.

Szóba került az uniós források felhasználása, így az uniós költségvetés mellett a koronavírus-járvány okozta válsághoz kapcsolódó újjáépítési alap forrásaié is. Palkovics László elmondta: Magyarország jelentős összegeket csoportosított át a szociális alapból a beruházási alapba, mert az a megközelítése, hogy ha olyan programokba fektet az ország, amelyek a későbbiekben a szociális területen hoznak eredményeket, az jobbnak bizonyulhat, mint ha közvetlenül a szociális alapból költi el az állam az összeget, hiszen a befektetés többszörös hatással rendelkezik.

A tárgyalt kérdések kapcsán a magyar miniszter emlékeztetett arra is, hogy a járvány alatt a kormány egyebek között a rövidített munkaidő támogatásával segítette a munkavállalókat, a vállalatokat pedig azzal, hogy támogat olyan beruházásokat, amelyeket a cégek ebben a helyzetben nem tettek volna meg. Rámutatott: utóbbinak is megvan a szociális hatása, hiszen cserébe azt kérték, hogy a cégek ne bocsássák el munkatársaikat.

Az adózás egységesítésében és más, ebbe az irányba ható törekvésekről szintén nincs egyetértés Brüsszel és Magyarország között. Palkovics László elmondta: Magyarország kész ugyanakkor arra, hogy kis országként itt próbáljanak ki nagy társadalmi ügyekre szánt megoldásokat. Ide tartozik például a különböző platformok egységes szabályozása.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×