eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vendégek egy jeruzsálemi kávézó teraszán 2021. március 7-én, amikor Izraelben megkezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások utáni nyitás utolsó, harmadik szakasza. Ennek keretében többek között kinyithatnak a vendéglátóhelyek.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Izraelben már részben maszkmentes az élet

Vasárnap óta nem kötelező nyílt közterületen maszkot viselni az országban, amely lakosságának már több mint a felét beoltotta két adaggal a Pfizer vakcinájából.

Januárban még naponta csaknem tízezer új koronavírusos esetet jelentettek az országban, amelyben mostanra ez a szám nagyságrendileg kétszázra zuhant vissza: közel ötmillió állampolgár teljes immunizálásának hónapok alatt meglett a gyümölcse. Múlt csütörtökön jelentették be a döntést arról, hogy nem kell már az utcákon és egyéb nyílt közterületeken maszkot viselniük az izraelieknek, ám zárt terekben továbbra is hordani kell a védőeszközt. Ezen túl jelentős enyhítést jelentett az is, hogy az iskolák, a bárok és az éttermek újranyithattak, és szabadtéren lehet már nagyobb csoportokban is gyülekzni, írja az AFP alapján a MedicalXpress.

Pedig néhány hónappal ezelőtt nem sokan mertek volna arra fogadni, hogy a tavasz ekkora szabadságot hoz a zsidó államban: akkor az izraeli fertőzöttségi arány volt a legmagasabb a világon. Az ország azonban nagy mennyiséget kötött le a Pfizernek a BioNTechhel közösen fejlesztett oltásából, beleegyeztek abba, hogy a piaci áron felül fizetnek azért, illetve azt is vállalták, hogy megosztják a vakcinázás során keletkező adatokat és tapasztalatokat a gyártóval és a fejlesztővel. Mindennek eredményeképp a 9,3 milliós lakosság 53 százalékát sikerült mostanra beoltani,

a húsz év fölöttieknek körülbelül négyötöde van már immunizálva.

Az oltási kampány decemberben indult, januárban még nem sok eredményét láthatták: akkor is 10 ezer körül alakult a friss esetek száma. Márciusra azonban már egyértelműen érezni lehetett, hogy hat a sok beadott oltás, ekkor kezdte meg a fokozatos nyitást Izrael. Mostanra odáig jutottak el, hogy az iskolákat is biztonságban, minden tanuló számára tudták megnyitni a korábbival teljesen megegyező oktatásszervezési keretek között.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy jeruzsálemi iskolában a nyitást ünnepelve figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy nem tehetnek úgy, mintha ezzel a koronavírusól örökre meg is feledkezhetnének.

"Nem végeztünk a koronavírussal, mert bármikor visszatérhet. Milliók beoltására van még szükség, és előbb-utóbb újra kell oltani azokat is, akik védettek"

– fogalmazott.

Gázában ugyanakkor nincs ilyen ok az örömre. 4,8 millió palesztin vár itt oltásra, amit Izrael álláspontja szerint a Palesztin Nemzeti Hatóság feladata lenne biztosítani számukra, ők csak azt a 105 ezer palesztint oltották be, akik izraeli területeken, illetve telepeken vállalnak munkát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×