eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden könnyítené a szavazást, de nehéz dolga lesz

Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá a hétvégén a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről. Jelenleg ugyanis számos bürokratikus akadály nehezíti a voksolást, nem szavazhat például automatikusan minden nagykorú amerikai. Kaló Máté külpolitikai elemző szerint azonban a szenátusban elbukik a reform, a republikánusoknak ugyanis nem érdekük a változás.

Az Egyesült Államok egy szövetségi köztársaság, és az alkotmánya nagy szabadságot ad a tagállamoknak abban, hogyan bonyolítsák le a saját választásaikat. Csakhogy ezeknek szövetségi következménye is van, hiszen így áll össze a szövetségi törvényhozás, vagy, derül ki, hogy ki kerül az elnöki hivatalba, tehát ilyen szempontból nagy a szövetségi tétje is az egyes államok választásának – mondta Kaló Máté külpolitikai elemző.

Joe Biden ezért akar szövetségi szintű kritériumokat érvényesíteni az egyes államok szavazási procedúráiban, de a szakértő szerint akadályokba fog ütközni, mert a nagyobb ívű és átfogó reformokat törvényben kell elfogadtatni, tehát a kongresszusnak kell ehhez lépnie, a képviselőház már el is fogadott egy törvényjavaslatot, ami azonban nagy ellenállásra számíthat a republikánusoktól a szenátusban. Szerinte még egyáltalán nincs garancia arra, hogy azok a szándékok, amelyeket az elnök és a kongresszusi demokraták megfogalmaztak, a gyakorlatban érvényesülni tudnak

A legfontosabb változtatási tervek között említette Kaló Máté, hogy

az Egyesült Államokban nincs egységes fényképes személyi igazolvány vagy útlevél, amivel szavazhatna az állampolgár,

így akik nem utaznak vagy nincsen jogosítványuk, azoknak bürokratikusan megnehezíthető, hogy szavazhassanak. Vagy például nem automatikus a választójog, ahhoz, hogy valaki elmehessen szavazni, regisztrálnia kell előzetesen, ez egy újabb bürokratikus akadály. Példaként említette azt is, hogy keddi napra esik az alkotmány értelmében a szavazás napja, ami nem munkaszüneti nap, ezért sokaknak a munkájuk miatt ez is küszöböt állít.

Konkrét szabályokat nem hozhat a szövetségi törvényhozás, csak irányelveket tudnak az államokra rákényszeríteni

szövetségi szintről, hiszen például egységes igazolványt nem vezethetnek be, de azt előírhatják, hogy mindenkinek elérhető legyen egy azonosításra alkalmas fényképes igazolvány megszerzése – hívta fel a figyelmet Kaló Máté. Emellett a képviselőházban elfogadott törvényjavaslat már tartalmazza például azt, hogy biztosítsanak 15 napot a korai szavazása, és hogy megtilthassák az államok például a levélszavazás intézményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×