eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Hszi Csin-ping kínai elnök (k) a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegű tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakával.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Súlyos kérdésekről szavaz most Kína parlamentje

Csütörtökön kezdődött Pekingben az Országos Népi Gyűlés idei ülésszaka. Salát Gergely, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a Kína parlamentjének számító testület tanácskozásán új 5 éves tervet és új népességpolitikát is elfogadhatnak.

Az elkövetkezendő napokban tartja szokásos évi egy – tavaszi – ülését Kína „parlamentje”, vagyis az Országos Népi Gyűlés, amely valójában a pártvezetők által már titokban meghozott döntéseket hivatott ratifikálni. Távolról sem arról van szó tehát, mint egy klasszikus demokratikus parlament esetében, ahol „felállnak az ellenzéki képviselők, és verik az asztalt, hogy »ez nem jó, az nem jó«”, hanem egyszerűen arról, hogy a különböző kormánytagok, állami szervezetek vezetői a területeikre vonatkozó törvényjavaslataikat benyújtják, amit a parlament megszavaz – a korábbi tapasztalatok alapján – közel száz százalékos arányban – fogalmazott az InfoRádióban Salát Gergely kutató.

Az idei Népi Gyűlés annyiban viszont kiemelkedő, hogy elfogadásra fog kerülni a következő évek irányául szolgáló – elsősorban gazdasági vonatkozású – 5 éves terv, valamint szavazás lesz a 15 évre szóló, úgynevezett Vízió 2035-ről is, ami, ha nem is annyira konkrétan, mint az 5 éves terv, de nagyjából azt rögzíti, hol szeretnék látni Kínát 2035-re.

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója megjegyezte, egészen biztosan prioritásként fog szerepelni az 5 éves tervben például

Kína csúcstechnológiai önellátása,

vagyis, hogy ne legyen kiszolgáltatva a külföldi alkatrészeknek, ami viszont nem pusztán gazdasági, hanem politikai kérdés is.

Búcsú a gyerekszám-korlátozó politikától?

Meglátása szerint a demográfiai problémával is kellene kezdeniük valamit, Kína ugyanis nagyon gyorsan öregszik, olyannyira, hogy egy friss felmérés szerint 2027-re már nem ők, hanem India lehet a legnépesebb ország a világon. A fő gond pedig, hogy az aktív népesség aránya csökken, tehát egyre kevesebb ember tart el egyre többet. Salát Gergely emlékeztetett, az „egy gyerek” politikán már 2016-ban enyhítettek és most már két gyereket vállalhatnak a családok (a korábbi büntetés fizetése nélkül), de

elképzelhető, hogy most mindenféle korlátozást eltörölnek majd.

A fentieken túl a testület feladata továbbá az éves költségvetés, illetve az előző évi zárszámadás elfogadása is. Előbbi pedig nagyban függhet az idei év várakozásaitól, hiszen például 2020-ban nagyon elszabadult az adósság, köszönhetően a Covid-19 miatti gazdasági visszaesésnek, és azt ellensúlyozandó élénkítőcsomagoknak, helyi és országos pénzpumpák beindításának. Ez pedig 2021-re vetítve is témáját képezheti a Népi Gyűlésnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×