eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Magyar Nemzet: a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

A Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán szavaz az alapszabály módosításáról.

A Fidesz szerdán elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a távozásról azután dönthetnek, hogy a néppárti képviselőcsoport délelőtt megszavazza az alapszabályzat módosítását, ami lehetővé tenné a magyar kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke múlt vasárnap levelet írt az európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek. Ebben jelezte, ha az néppárti elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az említett pénteki, néppárti értekezleten nyilvánvalóvá vált, hogy sem a teljes delegációk felfüggesztéséhez és kizárásához, sem pedig az egyszerű többségről szóló szabályhoz nincs meg a kétharmados támogatottság, vagyis azokat nem tudnák az alapszabályzatában rögzíteni. Egy harmadik elemet, az ernyőpárt és a frakció közötti tükörszabályt úgy bocsátják szavazásra szerdán a parlamenti csoportban, hogy a Fidesz felfüggesztéséről szóló voksolás szinte elkerülhetetlenné váljon. A módosítás értelmében ugyanis az ernyőpártban felfüggesztett pártok esetében kötelező lenne a frakcióbeli tagság ügyét is megszavaztatni a képviselőkkel.

A magyar miniszterelnök múlt heti levelében kifogásolta, hogy Manfred Weber számára a járvány idején a képviselőcsoport szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat. Úgy fogalmazott: ha a Fideszt nem látják szívesen, a párt nem ragaszkodik ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagja maradjon. Orbán Viktor emlékeztette Manfred Webert: tavaly december 6-án neki írt levelében javasolta, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén alakítsanak ki új típusú együttműködést. Ehelyett - mint írta - a belső szabályok átírása került az asztalra, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőik kizárását.

Az ATV közben úgy értesült, hogy a KDNP-s Hölvényi György akkor is marad az Európai Néppárt EP-frakciójának a tagja, ha a Fidesz távozna. Semjén Zsolt, a párt elnöke pedig szintén maradna a Néppártban.

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vasárnap arról írt, "elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból". Hozzátette, mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni - visszamenőleges hatállyal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×