eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament migrációs állásfoglalásáról a Képviselői Irodaházban, Budapesten 2020. december 19-én. Fokozatosan, kíméletlen következetességgel folyik a Soros-terv végrehajtása az európai és a magyar baloldal aktív közreműködésével - jelentette ki Deutsch Tamás.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Deutsch Tamás reagált a néppárt új tervére

Az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészült a terv a működési szabályzat módosítására. A változtatásokkal akár egy egész nemzeti delegációt felfüggeszthetnek vagy kizárhatnak, függetlenül annak létszámától.

A tervről a birtokába jutott dokumentum alapján beszámoló Magyar Nemzet azt írta, a kollektív bűnösség elve szerint akár egy egész nemzeti delegációt felfüggesszenek vagy kizárjanak a politikai csoport tagsága mindössze tizenöt százalékának kezdeményezésére (korábban csak adott képviselővel szemben lehetett így eljárni), feltéve, hogy a 15 százaléknyi képviselő legalább négy nemzeti delegációból származik. Az eljárás lefolytatása után a néppárt szavazásra jogosult EP-képviselőinek az egyszerű többsége is elegendő a kezdeményezés sikeréhez.

A szövegtervezetbe belekerült az is, hogy a szankcionálandó párt tagjai nem szavazhatnának az ügyükben. A néppárti frakció azt is egyértelművé tenné, hogy az ernyőpártbeli felfüggesztés automatikusan a frakcióbeli jogok felfüggesztéséhez vezet. A szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében.

Megjegyezték: a néppárt még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot az eljárási szabályzat felülvizsgálatára, és már ebben is zömében a magyar kormánypárttal szemben kritikus EP-képviselők vettek részt, például az osztrák Othmar Karas, aki akkoriban Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Az összesítés szerint az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó. Utóbbi bekezdés érinti a Fidesz ügyét,

a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat.

A felfüggesztést, ha teljes képviselőcsoportra vonatkozik, fél évre szavazhatnák meg, utána még ugyanennyivel lehet hosszabbítani, és ha még addig nem született döntés a folytatásról, akkor kötelező szavazást kiírni.

Arra még van lehetőség, hogy a beharangozott tervezethez a tagok módosításokat javasoljanak, még mielőtt azt a frakció kétharmados többséggel elfogadja (utóbbira február végéig kerülhet sor).

Az Európai Néppárt frakciója tagadta, hogy a tervezett szabályozás a magyar párt ellen íródna, míg a lap úgy értékelte, hogy "a jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be".

A magyar néppárti képviselőcsoport vezetője, Deutsch Tamás ugyanezen álláspontját fejtette ki a közösségi oldalán: "A Néppárt frakciójának Alapszabályát így akarják néppárti büntető törvénykönyvvé átalakítani. Az előterjesztők hangsúlyozzák, hogy ez nem a Fidesz ellen irányul. Atyaég, hogy nézne ki a javaslat, ha a Fidesz ellen irányulna?"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×