INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

hospice

lengyelország

abortusztörvény

tüntetés

erőszak

A Nők Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái és támogatói a beteg magzatok művi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Varsóban 2021. január 28-án. A hatályos szabályok szerint ezentúl csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni Lengyelországban.

Sírószobát ajánl a kisebbik lengyel kormánypárt azoknak, akiknek életképtelen babát kell a világra hozniuk

Úgynevezett sírószobák kialakítását tervezi a lengyel kormánykoalíció kisebbeik tagja azoknak a nőknek, akiknek világra kell hozniuk életképtelen vagy súlyosan beteg magzatukat is. Lengyelországban már rendszeresé váltak a tiltakozások az abortusz törvény ellen.

A lengyel alkotmánybíróság még január végén tette közzé a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén tiltó őszi döntésének indoklását, ami megnyitja az utat a tömegtüntetéseket kiváltó ítélet hatályba lépéséhez. A taláros testület október 22-én alkotmánysértőnek nevezte ugyanis azt a törvényi előírást, amely lehetővé teszi a terhesség megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni. A döntés eddig nem vált hatályossá, mert a jogi közlönyben csak írásos indoklással együtt hirdethetik ki, ez pedig csak most készült el.

A korábbi tüntetéseket szervező Nők Sztrájkja feminista mozgalom Varsóban és néhány más lengyelországi városban többezres tüntetéseket tartott. „Azt akarom, hogy alapvető jogunk legyen dönteni a testünkről. Mit akarunk vele csinálni, és mit nem. És ha gyereket akarunk szülni, akkor azt milyen körülmények között tegyük meg. Nem akarok úgy terhes lenni, hogy tudom: a gyerekem rögtön meghal a születése után. Ez elborzaszt” – fogalmazott Gabriela Stepniak, az egyik demonstráló.

Az alkotmánybíróság indoklásában leszögezte:

a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

Ugyanakkor van némi – úgymond – „kiskapu”: ha a nőt megerőszakolták, vagy a baba kihordása veszélyezteti az anya életét.

Az egyik koalíciós párt, a Solidarna Polska azt javasolta, hogy rendezzenek be hospice-szerű szobákat, ahol

az anyák elsirathatják a halvaszületett, illetve a haldokló babákat.

Az igazságügyi minisztert is ez a párt adja, ezért a lengyel TVN24 televízió megkérdezte a minisztérium szóvivőjét, hogy pontosan mit is javasolnak? „A szülő nőknek biztosítanának egy olyan helyiséget, ahol kisírhatják magukat, pszichológusi segítséget ajánlanának nekik, illetve ellátnák jótanácsokkal, hogy mihez kezdjenek ezután” – reagált Agnieszka Borowska.

A fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció politikusai népszavazás kezdeményezését helyezték kilátásba az ügyben. Borys Budka, a Polgári Platformnak az elnöke provokációnak nevezte, hogy az alkotmánybírósági döntést a koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette hirdetik ki a jogi közlönyben. Szerinte „egy ilyen álítéletre semmilyen jogállamiságot betartó kormány nem lesz tekintettel”.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz

Kapcsolódó hang

Sírószobát ajánl a lengyel kormány azoknak, akiknek életképtelen babát kell a világra hozniuk
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018