eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Spanyolok sorban állnak a határnál, hogy átmenjenek a spanyol oldalon lévő La Línea de la Concepciónból Gibraltárba dolgozni 2018. november 20-án. Spanyolország nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet jelenlegi formájában, mert az nem tisztázza Spanyolország és a brit gyarmat Gibraltár jövőbeli kapcsolatát.
Nyitókép: A.Carrasco Ragel

Most foghatja a fejét London, hogy mit művelt a brexittel

A brexitmegállapodás felülvizsgálatát akarja, de Brüsszel ellenáll. A szigetország kilépése most a koronavírus-vakcina uniós exporttilalma miatt vált kényelmetlenné tulajdonképpen mindkét fél számára, de az északír–ír határ ellenőrzésének vitája már előtte is komoly feszültséget keltett.

Finoman szólva sem kezdődött jól a 2021 az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolata szempontjából, nem úgy indult a felek közti kereskedelmi megállapodás végrehajtása sem, mint ahogy megálmodták, amikor az az átmeneti időszak hajrájában megköttetett.

Kezdődött ez egy diplomáciai huzavonával, amikor az Egyesült Királyság nem akarta elfogadni, hogy az EU nagyköveti rangban lévő diplomatája elfoglalja a helyét a megfelelő sorban a diplomaták között, majd folytatódott a sor a vakcinabotránnyal, amely épp a kereskedelmi megállapodás 16-os cikkének felülvizsgálatát helyezte kilátásba az Európai Unió részéről; az ír–északír határt egy uniós döntés majdnem lezárta, nehogy kivigyenek Írországból Észak-Írországba vakcinát.

"Nagyon bonyolult és hosszú tárgyalássorozat végén létrejött megállapodásról van szó, amelynek a lényege, hogy Észak-Írország az egységes uniós piac része marad, ellentétben Nagy-Britanniával, vagyis az Egyesült Királyság többi részével. Mégis ezek a problémák az első hetekben arra mutattak, hogy

a helyzet tartós feszültséghez vezet majd"

- részletezte az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Már a vakcinára vonatkozó uniós exporttilalom nélkül is komoly gondok adódtak az északír–ír határon, érkeztek hírek arról, hogy mennyivel nőtt meg a vámügyintézés adminisztrációs ideje, úgy tűnik, erre mintha nem igazán gondoltak volna a brexittárgyalások során. Erre reagálva Gálik Zoltán azt mondta, végig tárgyalóasztalon volt az a probléma is, "megpróbálták megoldani a lehetetlent, végül

a legkisebb rosszat választották",

ez néz ki úgy, hogy az ír–északír határ átjárható maradt, viszont éppen ezért az EU-s és a brit áruk átmehetnének elvileg egy olyan határon, amely uniós határ, vagyis a megoldás az ellenőrzés – például közegészségügyi vagy az eredetiséget érintő.

Mindenesetre ebből politikai és pszichológiai feszültségek is keletkeznek Gálik Zoltán szerint, de azt a határt "nem lehet máshová tenni" a legközvetlenebb érintettek, a helyiek miatt.

Az Európai Unióról egyelőre lepattannak az eddig felvetett megoldási javaslatok. De van két lehetséges forgatókönyv:

  1. az EU és az Egyesült Királyság megállapodik a módosításban, de erre kevés az esély
  2. nem tartják be az érintettek a megállapodást, de így azonnal bírósági ügyek sora keletkezne, ami hónapokra elhúzná a helyzet rendezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×