eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Az EU sem fogja tétlenül nézni az emberek tömeges biometrikus megfigyelését

Az unió kormánya asztalra teszi az ezirányú polgári kezdeményezést, ha megvan az egymillió szignó. Íme az érvek.

Az Európai Bizottság bejelentette csütörtökön, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelési tevékenységek tilalmára irányuló európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezők arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan jogszabály elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok megkülönböztetés nélküli és önkényes alkalmazásának, amelynek különböző formái tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokba való indokolatlan beavatkozásokhoz vezethetnek.

Véleményük szerint a biometrikus adatok használatával végzett tömeges megfigyelés az Európai Unió adatvédelmi jogszabályainak megsértését jelenti. Beavatkozik a magánéletbe, indokolatlanul korlátozza a szólásszabadsághoz, a tiltakozáshoz való jogot, és a nem tesz eleget a hátrányos megkülönböztetés tilalmának. A biometrikus alapú megfigyelés, a profilalkotás és prognóziskészítés széles körű használata veszélyezteti a jogállamiságot és legalapvetőbb szabadságjogokat - szögezték le.

A közlemény szerint az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelel a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azt. Az európai polgári kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta - közölték.

A nyilvántartásba vételt követően

egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére.

Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×