eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) és Angela Merkel német kancellár (j) kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Buenos Airesben 2018. december 1-jén.
Nyitókép: Mihail Klimentyev

Navalnijról és Ukrajnáról is tárgyalt Merkel és Putyin

A Covid-19 elleni vakcina is szóba került az orosz elnök és a német kancellár telefonos megbeszélésén - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Putyin beszámolt Merkelnek a hegyi-karabahi tűzszünet elérése és fenntartása érdekében kifejtett orosz erőfeszítésekről. Hangsúlyt kapott, hogy az orosz és az azeri elnök, valamint az örmény kormányfő november 9-i megállapodásának következetes végrehajtása hozzájárul az egész térség stabilitásához.

A felek hangsúlyozták a hegyi-karabahi lakosság szükségletei kielégítésének, valamint annak fontosságát, hogy az ellátás biztosításához csatlakozzanak a szakosodott nemzetközi szervezetek. Kifejezték készségüket arra, hogy az EBESZ minszki csoportjában folytassák az együttműködést a rendezés érdekében.

Putyin és Merkel Ukrajnával kapcsolatban aggályának adott hangot amiatt, hogy noha egészében érvényesül az a fegyvernyugvás, amelyről a kontaktcsoportban júliusban sikerült megállapodni, nem tapasztalható haladás sem a 2015-ös minszki megállapodások, sem pedig "normandiai négyek" tavalyi párizsi csúcstalálkozóján meghozott döntések megvalósítása terén.

A Kreml szerint ismételten elhangzott, hogy a rendezés alapját jelentő minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk, és hogy Kijevnek teljesítenie kell azokat. A felek megerősítették szándékukat, hogy folytassák együttműködésüket a minszki formátumban, egyebek között az orosz, a német, a francia és az ukrán első számú vezetők politikai tanácsadói szintjén.

A két vezető megállapodott, hogy az új koronavírus-járvány terjedése elleni együttműködés ügyében, beleértve a vakcinaügyi kérdéseket is, a két ország egészségügyi minisztériuma folytatja majd a kapcsolattartást.

A telefonbeszélgetésről a TASZSZ-t Berlinben a kormányfői hivatal úgy tájékoztatta, hogy a Kreml által megnevezett témák mellett felmerült még Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus "incidensének" ügye is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×