eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök videokonferencia keretében beszél az amerikai hadseregben szolgáló katonákkal a hálaadás napja alkalmából 2020. november 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Donald Trump: Meg akarom tartani az elnöki tisztséget

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szombaton Georgiába utazott, hogy az államban január 5-én tartandó szenátorválasztás két republikánus jelöltje mellett kampányoljon. A gyűlésen Trump leszögezte: folytatni fogja a jogi harcot a szerinte elcsalt elnökválasztás eredményének megfordításáért.

A Valdosta városban tartott gyűlésen az elnök arra buzdította híveit, hogy szavazzanak a republikánus jelöltekre a két szenátusi bársonyszékért kiírt második fordulós választáson, amelyen a párt szövetségi felsőházi többségének megőrzése múlhat. Sajtóhírek szerint a Republikánus Pártban ugyanakkor vannak, akik attól tartanak, hogy Trump részvétele többet árthat, mint amennyit használ, amennyiben "személyes sérelmeire" fókuszál a beszédében.

"Meg akarom tartani az elnöki tisztséget, de segítenem kell ennek a kettőnek" - mondta az elnök a republikánus jelöltekre utalva, akiket röviden támogatásáról biztosított. Majd visszatért az állítólagos választási csalások témájára, úgy vélekedvén, hogy meghamisították az eredményt Georgiában is, ahol egyébként a megismételt szavazatszámlálás még meg is erősítette a demokratapárti Joe Biden győzelmét.

"Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Meg fogják próbálni meggyőzni önöket arról, hogy vesztettünk. De nem vesztettünk" - hangoztatta.

A gyűlésen hírügynökségi jelentések szerint ezrek vettek részt, nagy többségük nem viselt védőmaszkot.

Ez az első alkalom a novemberi elnökválasztás óta, hogy Trump kampányrendezvényen vesz részt.

Délutáni Twitter-üzenetében Donald Trump felszólította Georgia kormányzóját, Brian Kempet, hogy hívja össze rendkívüli ülésre a helyi törvényhozást a szerinte elcsalt választási eredmények ügyében. Bennfentes források szerint azonban a kormányzó ezt elutasította.

A november 3-i választáson a szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a demokraták ugyan megőrizték többségüket, de mivel vesztettek is képviselői helyeket, többségük kisebb arányú. A felsőházban, a száz tagú szenátusban 53 politikusukkal eddig a republikánus pártiaknak volt többségük, ám a mostani voksolásokon a demokraták egy helyet szereztek, két szenátusi székért pedig még második fordulót tartanak Georgiában. Amennyiben ezen a demokrata jelöltek győznek, akkor a szenátusban is övék a többség.

Az Egyesült Államokban minden törvénynek és az elnök által jelölt személy kinevezésének a jóváhagyásához szükséges a szenátus jóváhagyása.

Georgiában elemzők szerint szorosnak ígérkezik a verseny. A 33 éves John Ossof demokrata párti szenátorjelölt és David Perdue republikánus szenátor, illetve Raphael Warnock tiszteletes, a demokraták jelöltje és Kelly Loeffler hivatalban lévő republikánus szenátor között dől el a verseny. Amennyiben mindkét bársonyszéket a demokraták nyernék el, akkor a felsőházban 50-50 arányú lesz a két párt szenátorainak aránya, és ebben az esetben a leendő szenátusi szavazások alkalmával Kamala Harris demokrata párti alelnök szavazata dönt majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×