INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

jogállamiság

uniós költségvetés

európai unió

uniós elnökség

portugália

helyreállítási alap

Antonio Costa portugál miniszterelnök egy szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson Lisszabonban 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit.

Portugál miniszterelnök: nem nyitható újra a jogállamisági mechanizmusról szóló megállapodás

Infostart / MTI

Antonio Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió januártól kezdődő soros portugál elnökségi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón beszélt erről az uniós parlamentben.

Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben. A kilátásba helyezett lengyel-magyar vétó esetében nincs B-terv, az eredeti terven kell dolgozni, hogy a soros német elnökség végre pontot tudjon a helyreállítási alappal és a hosszútávú uniós költségvetéssel kapcsolatos viták végére - jelentette ki Antonio Costa.

Kiemelte: létfontosságú, hogy a következő decemberi EU-csúcson egyezség szülessen az uniós tagállamok vezetői között. Amennyiben az nem sikerül, akkor nem lesz jövő évi költségvetés, kevesebb lesz az uniós forrás, nem lesz gazdasági felépülés, tehát megbénul egész Európa.

"Senki sem akar ilyen bizonytalanságban élni, így remélem, minden tagállami vezető úgy vesz részt a következő tanácskozásunkon, hogy ezt észben tartja" - fogalmazott.

A portugál miniszterelnök hangsúlyozta, hogy

országa soros elnökségének programjában egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítása áll, a program a helyreállítási alapra és a következő évi költségvetésre épül.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke egyetértett Costával arra vonatkozóan, hogy nincs szó B-tervről. Mint mondta, a soros német EU-elnökség megbeszéléseket folytat a lengyel és a magyar kormánnyal a megállapodás megszületése érdekében.

Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor mindent elölről kell kezdeni, és az csak késleltetné a gazdasági felépülést. "Az európai polgárok nem ezt várják tőlünk, és nem is ezt érdemlik" - jelentette ki.

Nyitókép: MTI/EPA/Inacio Rosa
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018