eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Antonio Costa portugál miniszterelnök egy szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson Lisszabonban 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit.
Nyitókép: MTI/EPA/Inacio Rosa

Portugál miniszterelnök: nem nyitható újra a jogállamisági mechanizmusról szóló megállapodás

Antonio Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió januártól kezdődő soros portugál elnökségi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón beszélt erről az uniós parlamentben.

Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben. A kilátásba helyezett lengyel-magyar vétó esetében nincs B-terv, az eredeti terven kell dolgozni, hogy a soros német elnökség végre pontot tudjon a helyreállítási alappal és a hosszútávú uniós költségvetéssel kapcsolatos viták végére - jelentette ki Antonio Costa.

Kiemelte: létfontosságú, hogy a következő decemberi EU-csúcson egyezség szülessen az uniós tagállamok vezetői között. Amennyiben az nem sikerül, akkor nem lesz jövő évi költségvetés, kevesebb lesz az uniós forrás, nem lesz gazdasági felépülés, tehát megbénul egész Európa.

"Senki sem akar ilyen bizonytalanságban élni, így remélem, minden tagállami vezető úgy vesz részt a következő tanácskozásunkon, hogy ezt észben tartja" - fogalmazott.

A portugál miniszterelnök hangsúlyozta, hogy

országa soros elnökségének programjában egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítása áll, a program a helyreállítási alapra és a következő évi költségvetésre épül.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke egyetértett Costával arra vonatkozóan, hogy nincs szó B-tervről. Mint mondta, a soros német EU-elnökség megbeszéléseket folytat a lengyel és a magyar kormánnyal a megállapodás megszületése érdekében.

Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor mindent elölről kell kezdeni, és az csak késleltetné a gazdasági felépülést. "Az európai polgárok nem ezt várják tőlünk, és nem is ezt érdemlik" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×