eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kilépő autósok úti okmányait ellenőrzik a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben.
Nyitókép: MTI/Varga György

Évi 18 milliárd euróba kerülne Schengen lebontása

A terrorizmustól nem védene meg, a Covid-19 kártevései után viszont tovább növelné a gazdasági veszteségeket a tagországok közötti határellenőrzés helyreállítása Ylva Johansson szerint.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős svéd tagja arra figyelmeztette a tagországokat, hogy a Schengen-rendszer tartós korlátozása, netán elbontása és a tagállami határellenőrzések helyreállítása jelentős mértékben rontaná a gazdasági teljesítményt, tovább nehezítve a járvány utáni talpra állást, miközben érdemben nem védene meg a terrorizmustól.

A tagországok tárcavezetői visszatérő egyeztetéseket tartanak a terrorizmus elleni védekezés erősítésre, és ennek során a nemzeti határellenőrzés időleges helyreállítása is helyenként felmerül. Johansson szavait a brüsszeli Euractiv idézte, aki emlékeztetett, hogy a legtöbb terrorista akciót már EU-területen belül élő, esetleg állampolgár személyek követték el, miközben a határellenőrzés visszaállításával útját állnák a túrizmusnak, a zavartalan közlekedésnek, szállításnak, összességében komoly károkat okozva a gazdaságnak.

Szakértői körökben mintegy évi 18 milliárd eurónyi plusz kiadást prognosztizálnak arra az esetre, ha ismét mindenütt meg kellene állni a tagállamok egymás közötti személyi forgalmában. Ennek kapcsán sokszor emlegetett példa, hogy csupán a német határt évente 12 milliárd kamion lépi át. Ezek megállítása mérhetetlenül lelassítaná a forgalmat, és vele visszavetnék az általuk ellátott termelési tevékenységet is.

Sajtójelentések visszatérően emlékeztetnek, hogy Emmanuel Macron francia elnök a legutóbbi franciaországi merényletek után vetette fel a Schengen-rendszer reformjának a szükségességét. Macron ugyanakkor nem a tagországok egymás közötti ellenőrzésére helyezte a hangsúlyt, hanem a Schengen-övezet külső határainak a megerősített védelmét szorgalmazta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×