eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédet mond a nyugat-ukrajnai megye magyar oktatási nyelvű iskoláinak központi tanévnyitóján Beregszászon 2018. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Fegyveresek szálltak meg kárpátaljai magyar szervezeteket

Az ügy miatt bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat.

A fegyveres kommandósok megszállták Brenzovics László KMKSZ elnök lakását, a szervezet ungvári székházát, a Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány épületét. A hatóságok állítólag egy szeparatizmus gyanújával indult kelet-ukrajnai eljáráshoz kerestek bizonyítékokat.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint az eljárás valódi célja a magyar szervezetek ellehetetlenítése.

A KMKSZ felszólítja az ukrán illetékeseket, hogy hagyjanak fel a magyarság megfélemlítésével, emellett felhívta Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

Tiltakozás

Minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy "az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések" ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet.

A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget "folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart".

A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy "Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését" - mondta Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×