eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkos utasok a frankfurti metrón 2020. november 25-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében november eleje óta zárva tartanak az éttermek, bárok, kulturális intézmények, edzőtermek és a mozik Németországban.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Túl az egymillió fertőzöttön a járvány Németországban

Átlépte az egymilliós határt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok napi száma pedig új csúcsra emelkedett Németországban a koronavírus-járvány alakulásáról pénteken megjelent hivatalos adatok szerint.

Az utóbbi 24 órában 22 806 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), a teszttel igazolt fertőződések száma így 1 006 394-re emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint.

A regisztrált fertőződések száma október 31-én lépte át az ötszázezres határt – október 30-ról 31-re 499 964-ről 518 753-ra emelkedett –, vagyis szűk egy hónap alatt megduplázódott.

Viszont ugyanezen idő alatt

a napi új esetek számának növekedése fokozatosan lassult, és az utóbbi napok adatai a járványhullám tetőzését jelzik.

Így például a pénteki 22 806 eset az egy héttel korábbi 23 648-hoz képest mérsékelt csökkenést, az egy nappal korábbi 22 268-hoz viszonyítva minimális növekedést jelent.

Ugyanakkor a járvány halálos áldozatainak napi száma egyre gyorsabban emelkedik, az utóbbi héten kétszer is minden korábbinál magasabbra ugrott. Az RKI pénteki összesítése szerint egy nap alatt 426 haláleset történt a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Ez 16-tal meghaladja a szerdán 410 esettel beállított előző rekordot.

Így már 15 586 áldozatot szedett a járvány Németországban. Ez nagyjából a másfélszerese a az október utolsó napján feljegyzett 10 452-nek.

Ugyancsak gyorsan emelkedik a Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 3826 ilyen beteget ápolnak, ami 45-tel több az előző napinál, és csaknem a duplája az október 31-én regisztrált 1944-nek.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 703 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5575 ágy szabad.

A járvány második hulláma miatt november 2-án az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat be Németországban. Az első tervek még arról szóltak, hogy a szigorítások november végén megszűnnek, de a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek szerdai tanácskozásán úgy döntöttek, hogy legalább december 20-ig érvényben hagyják valamennyit, mert még nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

A járvány lassításához csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik –, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ugyanakkor továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×