eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden győzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetően.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Újabb államokban hirdették ki Biden sikerét

Pennsylvaniában is hitelesítették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét - jelentette be Tom Wolf, az állam demokrata párti kormányzója.

A pennsylvaniai választásokért felelős tisztségviselő, Kathryn Boockvar "ma hitelesítette a november 3-i választások az eredményeit az Egyesült Államok elnökét és alelnökét illetően" - írta Twitter-bejegyzésben a kormányzó.

Wolf hozzáfűzte: a szövetségi törvénynek megfelelően alá is írta az eredményt hitelesítő dokumentumot, és ezzel a tagállam valamennyi elektorát Joe Biden és Kamala Harris támogatására hagyta jóvá. A kormányzó megköszönte a munkát a választási tisztségviselőknek, akik - mint fogalmazott -

"tisztességes és szabad választásokat bonyolítottak le egy hihetetlen kihívásokkal teli időszakban".

Pennsylvania 20 elektort ad az amerikai elnököt megválasztó, 538 fős elektori testületben, amely egyébként december 14-én ül majd össze.

Közben folyik a per, amelyet a hivatalban lévő elnök, Donald Trump jogászcsapata indított egy fellebbviteli bíróságon annak érdekében, hogy mondja ki semmisnek egy alsóbb fokú bíró ítéletét, amellyel elutasította a választási eredmény hitelesítésének megakadályozását kérő perkeresetet.

A pennsylvaniai döntést követően nem sokkal egy másik úgynevezett csatatérállamban,

Nevadában is bejelentették: a helyi legfelsőbb bíróság hitelesítette Joe Biden és alelnökjelöltje győzelmét.

A hitelesítésről szóló dokumentumot megküldték Steve Sisolak demokrata párti kormányzónak. Az aláírás után ez a nyugati tagállam hat elektort delegál az elektori testületbe.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×