INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

amerikai elnökválasztás

donald trump

pennsylvania

Donald Trump támogatói az elnökre várnak kampánygyűlésének színhelyén, a Pennsylvania állambeli Moon Townshipben 2020. szeptember 22-én.

Donald Trump újabb felülvizsgálati kezdeményezése bukott el

Infostart / MTI

Az amerikai legfelsőbb bíróság indoklás nélkül elutasította Donald Trump elnök jogászainak keresetét, amelyben a pennsylvaniai elnökválasztási eredmények hitelesítésének leállítását kérték.

Ez az első eset a 2020-as amerikai elnökválasztással kapcsolatban, hogy valamely állambeli eredmény felülvizsgálatára vagy az eredmény hitelesítésének késleltetésére indított keresetet elvittek egészen a szövetségi legfelsőbb bíróságig, pedig Trump kampánycsapata és megbízott jogászai számtalan hasonló keresetet nyújtottak be szerte az Egyesült Államokban.

Pennsylvania csatatér államnak számít, ahol soha nem lehet biztosra venni előre, hogy a republikánus vagy a demokrata párti jelölt győz-e.

A kereset előtte már megjárta a pennsylvaniai bíróságokat,

Tom Wolf demokrata párti kormányzó pedig már hitelesítette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét.

A beadványt a különböző szinteken egy republikánus párti washingtoni képviselő és egy képviselőjelölt jegyezte.

Azt kérték, hogy a bíróság érvénytelenítse az államban leadott 2,5 millió levélszavazatot, vagy pedig az egész választási eredményt érvénytelenítse, és az állam republikánus többségű törvényhozása állapítsa meg, ki győzött ott.

A szövetségi legfelsőbb bíróság indoklás nélkül utasította el, hogy foglalkozzon a keresettel.

Erre reagálva a benyújtók ügyvédje, Greg Teufel közölte, hogy külön keresetet nyújt be a legfelsőbb bírósághoz, és ebben azt kéri a testülettől, hogy érdemben és sürgősséggel tárgyalja az ügyet.

A republikánusok azzal érvelnek a keresetben, hogy Pennsylvaniában a levélszavazást szabályozó törvény annak végrehajtási rendelete miatt alkotmányellenes. Pedig ezt a törvényt tavaly az állami törvényhozás minden tagja megszavazta egyetlen republikánus képviselő kivételével.

A legtöbb levélszavazatot Biden kapta az államban, és minden szavazatot egybe véve 80 ezerrel több voksot kapott, mint Trump.

Nyitókép: Dadiv Maxwell
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018