eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Minden rendben lesz jelentésű feliratok két gyerekrajzon egy zárva tartó római iskola bejáratán 2020. március 11-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig több mint 600 ember halt meg Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Drámai olasz üzenet karácsony előtt

A koronavírus-járvány második hullámában Olaszországban most először csökkent az aktív fertőzöttek száma, miközben a halálos áldozatok száma elérte az 50 453-at az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Egy nap alatt 630 beteg veszítette életét, ami enyhe csökkenést jelent az utóbbi napokhoz képest. A halottak többsége férfi, és az elhunytak életkorának átlaga 82 év. A járvány első időszakában, február vége és május vége között a halálos áldozatok száma valamivel több mint 33 ezer volt.

Az utóbbi huszonnégy órában 22 930 új beteget szűrtek ki a korábbi több mint 28 ezer után, de negyvenezerrel kevesebb tesztelés elvégzésével. A tesztek és az azokon kiszűrt fertőzöttek aránya továbbra is tizenöt százalék körüli. Pozitívnak számít, hogy az aktív fertőzöttek száma vasárnaphoz képest csökkent, ami először történik meg a második hullám kezdete óta. Egy nap alatt csak kilenccel emelkedett az intenzív osztályon kezeltek száma a korábbi harmincnégyhez képest, miközben november 17-én még százhúsz új beteg került lélegeztetőgépre.

Az aktív betegek száma meghaladja a 796 ezret.

Az egészségügyi hatóságok számításai szerint a járványgörbe a következő napokban, november 26-án vagy 27-én éri el a tetőzést több mint 830 ezer aktív beteggel, és ez a szám az előrejelzések szerint karácsonyra megfeleződhet a mostani korlátozások fenntartásával.

Jelenleg több mint 38 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, 3810-en vannak intenzíven.

Az adatok szerint 212 orvos halt meg a járványban. Más munkahelyeket is számítva több mint 66 ezren fertőződtek meg munkavégzés közben.

Olaszországban élénk vita zajlik a kormány és a tartományok között, mivel utóbbiak a szigorú korlátozások karácsony előtti és alatti feloldását sürgetik a térségek gazdaságának segítésére és a családi ünneplés biztosítására. Minél előbbi nyitást kérnek a sípályák üzemeltetői is, emlékeztetve, hogy a síturizmus évi 40 millió turistát, 12 milliárd eurós forgalmat és 60 ezer munkahelyet biztosít. Giuseppe Conte miniszterelnök közös európai rendelkezést sürgetett a sípályák zárva tartásáról. Az alpesi Alto Adige kormányzója kompromisszumos javaslatként azt kérte, hogy a pályákat legalább a helyiek előtt megnyithassák. A venetói Cortina d'Ampezzo polgármestere "pótolhatatlan" kárnak nevezte a téli üdülőhelyek zárva tartását, hangoztatva, hogy a sípályákon be tudják tartani a járványügyi előírásokat. Hangoztatta, hogy felére csökkentik a síliftek kihasználtságát. Októberben azonban a sípályákat akkora tömeg lepte el, hogy a hatóságok azonnal lezárták őket.

Francesco Boccia, a kormány és a tartományok közötti párbeszédért felelős miniszter kijelentette, hogy

"nem helyén való ünneplésről, karácsonyi vacsoráról, síelésről vitatkozni, amikor sok olasz meg sem éri a karácsonyt".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×