eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jelmezbe öltözött pantomimesek és színészek több állami támogatást követelnek a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségeik ellensúlyozására egy londoni tüntetésen 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Az AstraZeneca védőoltásának több nagy előnye is van riválisaival szemben

A koronavírus elleni küzdelemben az ellenszérum látszik a döntő megoldásnak. A járvány egyelőre változatlanul terjed, Magyarországon egy nap alatt négyezer négyszázzal nőtt a megbetegedések, kilencvenhattal a halálozások száma, Nagy-Britanniában közel 23 ezer új beteg van és ötszáz halálos áldozat.

A magyar egészségügy hazai vakcinafejlesztéssel is próbálkozik, de törzskönyvezése még előhozottan is eltarthat egy évig. A sürgősség miatt Magyarország orosz, kínai és izraeli szérumokból rendelt kipróbálás végett. Szijjártó Péter külügy- és külkereskedelmi miniszter közölte, hogy tíz adag megérkezett Oroszoszágból mutatványban, de a dokumentációt nem mellékelték hozzá.

Az angliai Oxfordban az AstraZeneca laboratóriumban folyik koronavírus elleni oltóanyag előállítása és máris mutatkoznak bíztató eredmények. A szérum biztonságos és a vizsgálatok szerint 95 százalékos eredménnyel hat akár időskorú megbetegedettekre is. Gyorsan beindítja az immunrendszer küzdelmét a vírus ellen. Ha minden jól megy, karácsony előtt kiderül, forgalmazható-e.

Az angol kormány mindenesetre vásárolt belőle százmillió adagot.

Az oxfordi szérum előnye, hogy nem kell mélyhűtve tárolni és nincsenek komoly mellékhatásai. A vérkeringésbe és a nyirokendszerbe jutott fertőzés elleni T-sejt immunreakció két hét alatt megindul.

Ha az AstraZeneca megkapja a zöld jelzést, két órán belül megkezdheti a szállítást.

A lakosság beoltását ezesetben szeretnék minél előbb elkezdeni. Ezért a brit hadvezetés tizenkétezer ötszáz katonát mozgósít a kiszállítás végrehajtására. Oltókózpontok létesítése szerepel a tervekben, felhasználnának sportstadionokat is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×