eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkot viselő nő halad el egy bezárt bolt lehúzott redőnykapujára festett graffiti előtt Athénban 2020. március 30-án. A koronavírus-járvány miatt a görög kormány kijárási korlátozásokat rendelt el április elejéig és lezárta az ország határait ez Európán kívülről, valamint az Olaszországból és Spanyolországból érkező utasok előtt.
Nyitókép: Thanászisz Sztavrakisz

Mecset nyílt Athénban

1979 óta vitatkoztak rajta, hogy jó-e ez, engedély 2006 óta volt rá.

Tizennégy év bürokratikus huzavona után megnyílt az első mecset a görög fővárosban, Athénban - erről számolt be kedden a helyi média.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette megtartott első, hétfő reggeli ima szerény volt, mindössze maroknyi ember vett részt rajta. Nagyobb szertartást a világjárvány végét követően tartanak.

A mecset megnyitása "a demokrácia, a vallásszabadság és a tisztelet (...) egyértelmű üzenetét küldi" - idézte az I Kathimeriní című görög napilap Jórgosz Kalancísz görög vallásügyi államtitkárt.

A görög ortodox egyház köreiből érkező ellenkezés miatt a mecset megnyitását 1979 óta késleltették. Még azután is évekbe telt, mire a kormány 2006-ban engedélyt adott rá.

Az első imám a marokkói születésű Zaki Mohamed, aki teológiát és matematikát tanult, és beszél arabul, görögül és franciául.

A görögök túlnyomó többsége (97 százaléka) ortodox keresztény. Mindazonáltal a Törökországgal közös határ mentén él egy muszlim kisebbség, illetve muszlim vendégmunkások és menekültek tízezrei élnek az országban.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×