eur:
394.06
usd:
369.21
bux:
65778.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a párt központi biztosságának ülésén Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Észak-Korea új ötéves tervet készül elfogadni a kormányzó Koreai Munkapárt januári kongresszusán. Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea szerint Szöul nem képes távol tartani az állampolgárait a tiltott övezettől

Szöul a felelős annak a dél-koreai tisztségviselőnek a haláláért, akit szeptemberben észak-koreai katonák lelőttek a két országot elválasztó tengeri határnál - áll a phenjani rezsim hivatalos szócsövének számító KCNA hírügynökség pénteki közleményében.

A bejelentés leszögezi, hogy Dél-Korea nem képes távol tartani állampolgárait a két országot elválasztó, kiemelten őrzött helyektől, a férfit pedig az észak-koreai katonák a koronavírus-járvány miatti védekezésből lőttek le. A közlemény mindazonáltal leszögezi: egy ilyen incidensnek nem szabad veszélybe sodornia a Korea-közi kapcsolatokat.

A tisztségviselő - aki korábban kifejezte szándékát, miszerint északra akar menni - szeptember végén tűnt el a két ország tengeri határának közelében. Nem sokkal később a dél-koreai védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.

Phenjan elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el. Az észak-koreai vizsgálat aláhúzta azt is, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem "a tengeren hánykolódó felszerelést" égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

A KCNA pénteki közleménye aláhúzza azt is, hogy az észak-koreai hatóságok megpróbálták megkeresni a holttestet, ám nem jártak sikerrel.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történtek miatt korábban bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, bírálatok kereszttüzébe került a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzse In dél-koreai elnök is.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×