INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

koronavírus

járvány

németország

szigorítás

kultúra

vendéglátás

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután videokonferencát tartott a tizenhat szövetségi tartomány vezetőinek részvételével Berlinben 2020. május 6-án. Németországban tovább lazítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat  és a járványkitörések helyi elfojtását szolgáló új védekezési rendszert vezetnek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint.

Súlyos szigorításról döntöttek Németországban

Infostart / MTI

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be, a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával. Sok pénzzel segítik azonban a korlátozásokkal sújtott vállalkozásokat, szervezeteket: bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik.

Hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le.

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik

- mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A folyamat feltartóztatásához "közös erőfeszítésre" van szükség, "ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből" - emelte ki.

Az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés,

ezért széles körben csökkenteni kell a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat - mondta a kancellár.

A korlátozások célja az "akut egészségügyi szükségállapot" elkerülése. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy a kapcsolatkutatással foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Ha nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ami gyorsan súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet - mondta Angela Merkel.

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van.

Ezt az állapotot kell ismét elérni - fejtette ki a kancellár.

A november 2-tól november 30-ig érvényes szabályok szerint

  • legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen.
  • A vendéglők csak elvitelre főzhetnek.
  • A kulturális intézmények mellett csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak.
  • Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét is.
  • Új korlátozásokat vezetnek be a szolgáltató szektor számos további területén, így például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel.
  • A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, keddi adatai szerint ennek a - hétnapi incidenciának (fertőzésgyakoriságnak) is nevezett - mutatónak az értéke 87. Egy héttel korábban, október 20-án 48,6 volt, egy hónappal korábban, szeptember 27-én pedig 13,4-en állt.

Angela Merkel a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a szövetségi kormány vezetőinek közös tanácskozása után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy "arányos és politikailag vállalható" járványlassító intézkedésekről állapodtak meg, amelyek tartományi határokat átívelően, az egész országban egységesen érvényesek.

A többi között arról is szólt, hogy

a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek - például színházak vagy sportegyesületek - bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik.

Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót (3670 milliárd forint) fordítanak.

Ezzel kapcsolatban Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke aláhúzta: egyedülállóan "nagyvonalú" támogatást biztosítanak az újabb korlátozások kárvallottjainak. Hozzátette, hogy az emberek a járvány erősödése miatt eleve óvatosabbak, így egyáltalán nem az a helyzet, hogy teltházas mozik, vendéglők vagy szállodák működését kell felfüggeszteni négy hétre.

Azonban a korlátozások így is igen súlyosak, de nem lehet tovább várni velük.

A "négyhetes terápia" következetes végrehajtása viszont "jó alapot" biztosíthat ahhoz, hogy Németország átvészelje a telet a világjárvány közepette.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester - a tartományi rangú főváros kormányának vezetője -, az MPK soros elnöke hangsúlyozta, hogy "minden nap számít". Az iskolák és óvodák működésének fenntartása azért is kiemelten fontos, mert bezárásuk "drámai társadalmi következményekhez", például a családon belüli erőszak elharapódzásához vezetne - mondta.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, keddi adatai szerint 1,21. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 121 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Nagyjából 45 százalékuk - 666 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/DDP/Andreas Gora
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018