INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

terrorizmus

gyilkosság

franciaország

tanár

Leróják kegyeletüket az emberek a Bois dAulne középiskolánál 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.

A tanárt lefejező férfi menekült státust kapott márciusban - új fotók

Infostart / MTI

A terrorelhárítási főügyész elmondta, hogy terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt nyomozást indítottak az ügyben. Kemény fellépést ígért a francia kormányfő a bestiális tanárgyilkosság után.

A lehető legkeményebben fel fog lépni a francia állam a köztársasági eszme védelmében - reagált szombaton a francia kormányfő arra az előző napi bestiális gyilkosságra, amelyben egy menekültstátust kapott, moszkvai születésű csecsen diák késsel megölt, és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt Párizs külvárosában.

"A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus" - írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben.

"A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha." - üzente a kormányfő. Előző nap hasonlóan határozott hangnemben beszélt Emmanuel Macron francia elnök a gyilkosság helyszínén.

A tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették.

Pénteken egy 18 éves, moszkvai születésű csecsen fiú a nyílt utcán késsel megölte a tanárt, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész elmondta, hogy terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt nyomozást indítottak az ügyben.

Ricard hozzátette: az elkövető márciusban menekült státust és tízéves tartózkodási engedélyt kapott Franciaországban, és nem volt ismert a titkosszolgálatok előtt.

Franciaország számos csecsennek nyújtott menedéket azóta, hogy az orosz hadsereg offenzívát indított iszlamista csecsen szakadárok ellen a kilencvenes években és a kétezres évek elején.

A hatóságok őrizetbe vették az elkövető több családtagját. Összesen kilenc embert fogtak el az üggyel kapcsolatban, köztük a gyilkos szüleit, nagyapját, 17 éves öccsét, egyik diáktársának apját és egy másik férfit, valamint több barátját - mondta el Ricard. A főügyész hozzátette: az elkövető apjának egyik féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

A nyomozás előzetes eredményei szerint a gyilkos a helyi diákoktól kérdezősködött Samuel Paty-ról, a szóban forgó tanárról.

A 47 éves földrajz-történelem szakos oktató fejéről fényképet is közzétett a Twitteren. A hozzá tartozó üzenetben azt írta: üzeni a "hitetlenek vezetőjének", Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy végzett egy "pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát".

A párizsi orosz nagykövetség közölte: a támadónak nem volt kapcsolata Oroszországgal.

A meggyilkolt tanár középiskoláját gyászolók lepték el. Többen tanár vagyok felirattal jelentek meg a helyszínen.

2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek. A terrortámadást azzal indokolták, hogy bosszút akartak állni azért, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.

Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy fiatal pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.

Conflans Sainte-Honorine, 2020. október 17.
A Bois d'Aulne középiskolához érkeznek tanárok, hogy leróják kegyeletüket 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.
MTI/EPA/Yoan Valat
A Bois d'Aulne középiskolához érkeznek tanárok, hogy leróják kegyeletüket 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs egyik elővárosának utcáján. MTI/EPA/Yoan Valat
Conflans Sainte-Honorine, 2020. október 17.
Tanulók és szülők leróják kegyeletüket a Bois d'Aulne középiskolánál 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.
MTI/EPA/Yoan Valat
Tanulók és szülők leróják kegyeletüket a Bois d'Aulne középiskolánál 2020. október 17-én, miután egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát. MTI/EPA/Yoan Valat
Conflans-Sainte-Honorine, 2020. október 17.
A Bois d'Aulne középiskolánál gyülekeznek az emberek 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.
MTI/AP/Michel Euler
A Bois d'Aulne középiskolánál gyülekeznek az emberek 2020. október 17-én, miután az előző nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát. MTI/AP/Michel Euler

Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018