INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

emmanuel macron

franciaország

tanár

Emmanuel Macron francia elnök (k) tiszteleg az öt nappal korábban megölt Samuel Paty történelemtanár koporsója előtt a Párizsi Egyetem udvarán 2020. október 21-én. Október 16-án egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte a történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt.

Macron gyávákról és barbárokról beszélt

Infostart / MTI

Emmanuel Macron francia államfő szerint az iszlamista támadásban öt nappal ezelőtt meggyilkolt történelemtanárnak azért kellett meghalnia, mert a "köztársaságot testesítette meg". Samuel Paty végső búcsúztatásán az elnök kijelentette, hogy Franciaország nem mond le a szólásszabadságról és a szekularizációról.

"Samuel Patyt azért ölték meg, mert az iszlamisták a jövőnket akarják, és tudják, hogy olyan békés hősökkel, mint amilyen ő volt, nem kaphatják meg azt" - mondta Emmanuel Macron a párizsi Sorbonne-egyetemen udvarán annak a 47 éves tanárnak a tiszteletére rendezett állami megemlékezésen, akit múlt pénteken megölt és lefejezett egy csecsen iszlamista. Az eset a nyílt utcán, a Párizstól ötven kilométerre lévő Conflans Saint-Honorine-ban, attól a középiskolától nem messze történt, amelyben a tanár a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak.

Beszédében a köztársasági elnök ismételten elítélte azokat "a gyávákat", akik kiszolgáltatták Samuel Patyt a "barbároknak".

"Nem fogok beszélni arról a terrorista hordáról, a tettestársaikról és mindazon gyávákról, akik elkövették vagy lehetővé tették ezt a merényletet" - mondta Emmanuel Macron a megölt tanár hozzátartozói, vezető politikusok és mintegy négyszáz meghívott vendég előtt. Utóbbiak között voltak Samuel Paty tanítványai és más középiskolák diákjai is.

"Folytatjuk, Tanár úr! Védeni fogjuk a szabadságot, amelyet olyan jól tanított, és képviselni fogjuk a szekularizációt, nem mondunk le a karikatúrákról, a rajzokról, még akkor sem, ha mások ezt teszik"

- hangsúlyozta az elnök, "gyalázatos és ostoba konspiráció, hazugságok és a mások gyűlölete" áldozatának nevezve őt.

Samuel Paty a "köztársaság arca lett (...), mi pedig folytatjuk a harcot a szabadságért és a felvilágosodottságért" - mondta a beszéde végén a köztársasági elnök a tanár koporsója előtt.

A megemlékezés előtt Emmanuel Macron a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta a tanárnak. A Sorbonne-egyetem aulájában tartott zárt körű átadási ünnepséget a család kérésére nem közvetítették a televíziók.

A búcsúztatáson beszédet mondtak a megölt tanár kollegái és barátai is, és egy párizsi diák felolvasta Albert Camus levelét, amelyet az író a Nobel-díj átvétele napján írt egykori tanárának, Louis Germainnek.

A mintegy egyórás búcsúztatást az egyetem előtti téren több százan követték óriás kivetítőkön, az országos tévécsatornák pedig élőben közvetítették.

A 47 éves Samuel Patyt a csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves Abdouallakh Anzorov gyilkolta meg, mert Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat mutatott diákjainak. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, aki semmilyen kapcsolatban nem állt sem a tanárral, sem az iskolával. A terrorelhárítási ügyészség szerdán hét ember, köztük két kiskorú ellen javasolt vádemelést terrorista indíttatású emberölésben való bűnrészesség gyanúja miatt.

Nyitókép: Emmanuel Macron francia elnök (k) tiszteleg az öt nappal korábban megölt Samuel Paty történelemtanár koporsója előtt a Párizsi Egyetem udvarán 2020. október 21-én. MTI/EPA/AP/Francois Mori
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018