INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

izrael

egyesült arab emírségek

békemegállapodás

donald trump

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy  Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött,  amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Donald Trump mellett David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Infostart / MTI

A békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot azután tette közzé Donald Trump amerikai elnök a Twitteren, hogy azt az izraeli kormányfő és az emírségek koronahercege mellett ő is aláírta.

Az amerikai elnök szerint a két ország diplomácia kapcsolatot létesít egymással és megállapodásokat írnak alá. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel. A pakisztáni külügyminiszter szerint azonban a megállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket, egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Twitteren üdvözölte a békemegállapodást. "Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának" - írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.

Az ENSZ főtitkára is üdvözölte az egyezséget. António Guterres szóvivője útján közölte: üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben".

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018