INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

bejrút

katasztrófavédelem

felajánlás

Megrongálódott épületek Bejrútban, a kikötőben bekövetkezett, hatalmas erejű, kettős robbanás utáni napon, 2020. augusztus 5-én. A detonációk következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanások okát még vizsgálják. A jelek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az első robbanást, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal.

Magyarország szakértőket ajánlott fel Libanonnak

Infostart

Magyarország kész hozzájárulni a bejrúti robbanást követő helyzet kezeléséhez, a katasztrófavédelem már jelezte, hogy az ország szakértőket küldene.

A Brüsszelben működő Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) az Európai Unió közös polgári védelmi csapatához csapatvezető, csapatvezető-helyettes, kutatás-mentési koordinátor, valamint logisztikai, informatikai, statikus, környezetvédelmi, hulladékkezelési, egészségügyi szakértő, illetve technikai támogató csapat (TAST) felajánlását kérte a tagállamoktól.

Magyarország öt szakértőt – csapatvezetőt, csapatvezető-helyettest, kutatás-mentési koordinátort, logisztikust és egészségügyi szakértőt – kész küldeni a katasztrófa sújtotta országba, hogy támogassák a bejrúti robbanás okozta helyzet felszámolását.

A katasztrófavédelem állományából kijelölt szakemberek tapasztaltak, a HUNOR hivatásos mentőszervezet vezetője például korábban Japánban, Ukrajnában, Sri-lankán, Indonéziában, Szerbiában és Máltán vett részt hasonló misszióban. Rajta kívül a HUSZÁR közepes városi kutatási és mentőcsapat önkéntese, egy fővárosi, egy Tolna és egy Bács-Kiskun megyei szakember, valamint az Országos Mentőszolgálat oxitológus szakorvos és katasztrófaorvos végzettségű vezető főorvosa tagja a szakértői csapatnak - közölték.

Magyarország pénzzel is segít: a kormány egymillió euróval támogatja az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést.

A bejrúti katasztrófáról az Infostart összes korábbi cikkét megtalálja ITT.

Nyitókép: MTI/EPA/Nábil Munzer
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018