eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Megrongálódott épületek Bejrútban, a kikötőben bekövetkezett, hatalmas erejű, kettős robbanás utáni napon, 2020. augusztus 5-én. A detonációk következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanások okát még vizsgálják. A jelek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az első robbanást, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal.
Nyitókép: MTI/EPA/Nábil Munzer

Magyarország szakértőket ajánlott fel Libanonnak

Magyarország kész hozzájárulni a bejrúti robbanást követő helyzet kezeléséhez, a katasztrófavédelem már jelezte, hogy az ország szakértőket küldene.

A Brüsszelben működő Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) az Európai Unió közös polgári védelmi csapatához csapatvezető, csapatvezető-helyettes, kutatás-mentési koordinátor, valamint logisztikai, informatikai, statikus, környezetvédelmi, hulladékkezelési, egészségügyi szakértő, illetve technikai támogató csapat (TAST) felajánlását kérte a tagállamoktól.

Magyarország öt szakértőt – csapatvezetőt, csapatvezető-helyettest, kutatás-mentési koordinátort, logisztikust és egészségügyi szakértőt – kész küldeni a katasztrófa sújtotta országba, hogy támogassák a bejrúti robbanás okozta helyzet felszámolását.

A katasztrófavédelem állományából kijelölt szakemberek tapasztaltak, a HUNOR hivatásos mentőszervezet vezetője például korábban Japánban, Ukrajnában, Sri-lankán, Indonéziában, Szerbiában és Máltán vett részt hasonló misszióban. Rajta kívül a HUSZÁR közepes városi kutatási és mentőcsapat önkéntese, egy fővárosi, egy Tolna és egy Bács-Kiskun megyei szakember, valamint az Országos Mentőszolgálat oxitológus szakorvos és katasztrófaorvos végzettségű vezető főorvosa tagja a szakértői csapatnak - közölték.

Magyarország pénzzel is segít: a kormány egymillió euróval támogatja az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést.

A bejrúti katasztrófáról az Infostart összes korábbi cikkét megtalálja ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×