eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök (elöl) beszédet mond a II. világháború európai befejezésének 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén Minszkben 2020. május 9-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Szergej Gapon

Külföldi zsoldosok tucatjait vették őrizetbe a fehérorosz főváros közelében

A Wagner Group orosz biztonsági cég fegyvereseiről van szó, Minszk közelében fogták el őket szerdára virradóra - állítja a BelTA állami hírügynökség, a fehérorosz rendvédelmi szervekre hivatkozva.

Egy biztonsági magáncég 32 külföldi zsoldosát vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok Minszk közelében szerdára virradóra - jelentette a fehérorosz állami hírügynökség. Később ugyanez a fehérorosz rendvédelmi szervekre hivatkozva azt közölte, hogy a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosairól van szó. A rendvédelmi szervek tájékoztatása szerint értesülést kaptak arról, hogy több mint 200 fegyveres lépett Fehéroroszország területére azzal a céllal, hogy destabilizálja az országot a választási kampány idején. Az oroszok mindegyikénél kis kézipoggyász, illetve összesen három nagy, nehéz bőrönd volt.

A 65 éves Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az utóbbi időben többször is azt hangoztatta, hogy külföldi segítséggel akarják megdönteni mintegy negyedszázada tartó hatalmát. A biztonsági magáncégek működése illegális Fehéroroszországban. A gyakran Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. Elemzők szerint a kelet-európai országban a rossz gazdasági és emberi jogi helyzet, valamint a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt egyre fokozódik a rezsimmel szembeni elégedetlenség, s így évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni a jelenlegi vezetés. Ennek ellenére Lukasenka győzelme bizonyosnak látszik, mivel két fő riválisa - a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger - börtönbe került.

Az utóbbi hetekben tüntetők ezreit vették őrizetbe az országban, Valerij Cepkalo ellenzéki vezető, aki Lukasenka kihívójaként kívánt indulni az elnökválasztáson, pedig a fiaival együtt külföldre menekült, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×