eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma
Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet az épületben. A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.
Nyitókép: Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. MTI/AP/Laetitia Notarianni

Vallomást tett a nantes-i gyújtogató

A tűz nagy kárt okozott a székesegyházban.

Előzetes letartóztatásba helyezték a nantes-i székesegyház felgyújtásával kapcsolatban egyszer már őrizetbe vett, de később szabadon bocsátott önkéntes templomszolgát, mert bevallotta, hogy ő volt a gyújtogató - közölte a francia város ügyészsége.

A 39 éves ruandai menekült férfit először hétfőn vették őrizetbe, de akkor tagadta, hogy köze lenne a tűzhöz, és eljárás megindítása nélkül szabadon engedték.

Majd szombaton is őrizetbe vették, és kihallgatása során bevallotta, hogy ő okozott tüzet három helyen:

két orgonánál és az énekszöveg-kivetítő elektronikus táblánál - mondta el egy helyi napilapnak az illetékes ügyész. Hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztják, hogy szándékos gyújtogatás történt a nyugat-franciaországi Szent Péter és Pál gótikus katedrálisban, emiatt eljárást indítottak a gyanúsított ellen.

A tüzek megsemmisítették az egyik orgonát, amelynek eredeti változatát még a 15. században építették, valamint Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotását.

A gyanúsított ügyvédje, Quentin Chabert a Le Monde című lapnak nyilatkozva azt mondta: védence együttműködő, és nagyon sajnálja, amit tett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×