eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György
Angela Merkel (k) Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel (k, a háttérben) és Emmanuel Macron francia elnökkel (j3) beszél az Európai Unió kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának negyedik napi ülésén 2020. július 20-án. A tagállamok vezetői az unió következő hétéves költségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi támogatási csomagról tanácskoznak.
Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Gyévai Zoltán: az EU győztesen került ki a csatából

A Bruxinfo főszerkesztője szerint az uniós csúcs - aminek sikeres lezárásához minden érintett egyetértése kellett - egyszeri és megismételhetetlen pillanatot teremtett.

Az uniós csúcson született megállapodás és annak tartalma is példátlan az Európai Unió történetében - mondta az InfoRádiónak a Bruxinfó főszerkesztője.

"Ha figyelmesen meghallgatjuk a vezetők nyilatkozatait, akkor mindenki győztes. És valóban, így szokott ez lenni minden olyan esetben, amikor egyhangú döntés születik, hazafelé mindenki győzelemként kommunikálja az eredményt. Végső soron azonban az Európai Unió került ki győztesen ebből az alkuból, még akkor is, ha a részletek nem éppen válnak az EU dicsőségére" - vélekedett a Gyévai Zoltán.

A szakértő a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy az a hagyományos megközelítés, hogy egyes tagállamok megpróbálják maximalizálni az anyagi előnyöket, végső soron egy olyan európai csomagot eredményezett, ami azért

használható lesz a gyakorlatban, "nem csorbult ki az egész".

Példátlannak nevezte magát a tárgyalást is, amely egy költségvetést és egy helyreállítási csomagot is termett, a kettő teljes összege 2018-as áron 1800 milliárd euró körül van, ebből megy 750 milliárd élénkítésre, talpra állításra.

"Ez egy egyedi, egyszeri és megismételhetetlen csomag" - szögezte le, hozzátéve, hogy még az is példátlan, hogy közös hitelfelvétellel osztanak majd támogatást és nyújtanak hitelt a tagállamoknak válságintézkedésekre.

A vissza nem térítendő támogatásról elmondta, ehhez az kellett, hogy

az EU visszavágott egy sor modernizációs ráfordítást, például az innováció és a vidékfejlesztés is kevesebbet kap majd, ugyanígy a klímasemlegesség elvének támogatása is.

"Olyan tételekből vágtak, amelyekkel kapcsolatban előzőleg esküdöztek, hogy nem fognak hozzányúlni" - mutatott rá.

Gyévai Zoltán szerint a "magyar manőverezés" ellenére a jogállamisági kritérium bekerült ugyan az egyezségbe, de nem valószínű, hogy alkalmazni is tudják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×