eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - fontos figyelmeztetést kaptak a magyarok

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani - írta a kormányzati tájékoztatási oldal.

Fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma. Az esetleges helyi csoportos fertőzéseket az operatív törzs, a járványügyi hatóság fokozott figyelemmel kíséri és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, ugyanis több országban emelkedik a fertőzöttek száma - közölték a portálon.

A koronavirus.gov.hu szerda reggeli adatai szerint Magyarországon öttel, 4210-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 589, immár negyedik napja változatlanul. 2885-en már meggyógyultak.

Korábban a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy a maszk hordása zárt térben egyértelműen alapvető és szükséges. Fontos továbbá az udvarias távolságtartás, ami működik az influenzával szemben is egyébként. Kiemelte még, hogy a szuperfertőzőkre általánosságban érvényes, hogy betegek. Lázuk van, köhögnek, izomfájdalmuk van, íz- és szagérzés-zavarban szenvednek. Ha őket ki tudják szűrni, és ha ők nem mennek közösségbe, az már nagy előrelépés a járvány elleni harcban.

A járványvédelmi megelőző intézkedések betartásáról beszélt az utazásokkal, külföldre utazással kapcsolatban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Kiemelte, a legtöbben betartják a járványvédelmi megelőző intézkedéseket - mint a maszkhasználat vagy a gyakori kézmosás -, ezért jelentősen csökkenhet az esélye a kisebb gócok kialakulásának. Ugyanakkor a fertőzést behurcolhatják külföldről érkezők, valamint

a jelenlegi napi 5-10 új regisztrált eset csalóka biztonságérzetet adhat, mivel a feltáratlanul maradt esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet.

Bár Budapesten az utóbbi napokban alig volt új fertőzött, Karácsony Gergely főpolgármester is figyelmeztette a fővárosiakat, hogy "ne vegyék félvállról a vírust", és emlékeztetett: Budapesten a maszkviselés az üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedés használatakor is kötelező.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×