eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Horvátország néhány ország felé ismét szigorít a beutazási szabályokon

A Djokovic-féle tenisztornán kívül egy másik járványgóc is kialakult az országban, mindkettő behurcolt esetek nyomán alakulhatott ki. Jórészt hasonló okokból regisztráltak új eseteket Szlovéniában is.

Horvátország csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője. Hozzátette: a szigorítások nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak az országban. Bozinovic elmondta: ezek az esetek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

A testület további szigorításokat jelentett be:

kötelezővé tette a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön.

Az elmúlt napokban két új járványgóc alakult ki az országban, a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo), ahol két apáca Koszovóról hurcolta be a vírust a helyi kolostorba, valamint Zárában (Zadar), ahol teniszversenyt tartottak, és több külföldi teniszező, valamint edző koronavírustesztje lett pozitív, ami miatt lefújták a torna fináléját.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban az elmúlt egy napban 22-vel 2388-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzött Zágráb városában és Eszék-Baranya megyében van. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés közel négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 18-an vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 130 fő.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint szerdára hét újabb esettel 1541-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. A múlt héten Szlovéniában összesen 25 új Covid-19-es beteget diagnosztizáltak, legutóbb ennél többet, 37-et az április 27-e és május 3-a közötti héten regisztráltak.

Többségében itt is behurcolt esetekről van szó, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről. Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten "vörös listára tette", s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

A szlovén kormány is kötelezővé teszi ismét a szájmaszk viselését zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Továbbá Montenegrót és Luxemburgot levette a biztonságos országok listájáról. Ezen országokból érkezők számára mostantól kötelező lesz két hét karanténba vonulni Szlovéniában. Minkét országban az elmúlt két hétben a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta a tíz főt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×