eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai a Venezuelát sújtó humanitárius válságról tartott tanácskozáson a világszervezet New York-i székházában 2019. április 10-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök ezen a napon bejelentette, hogy kész fogadni a Venezuelának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket, miután Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével találkozott Caracasban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Mi a közös Indiában, Írországban, Mexikóban és Norvégiában?

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját, az afrikai helyért megismétlik a szavazást.

Az ENSZ Közgyűlése Indiát, Írországot, Mexikót és Norvégiát választotta meg szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2021 januárjától kezdődő kétéves időszakra, míg az afrikai hely betöltése érdekében újabb szavazást kell tartani.

A BT-nek öt állandó - vétójoggal rendelkező - tagja mellett tíz nem állandó tagja van,

amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői.

A szerdai voksoláson Írország és Norvégia szerzett helyet az ENSZ BT úgynevezett Nyugat-Európa és egyéb régiók csoportjában,

a tagságra szintén pályázó Kanada viszont alulmaradt.

India és Mexikó ellenjelölt hiányában elnyerte az Ázsia és a Csendes-óceáni Térségnek, illetve Latin-Amerika és a Karibi-térségnek fenntartott helyet. Az afrikai helyért versengő Kenya és Dzsibuti közül egyik sem tudta megszerezni a kétharmados többséget, így csütörtökön újabb szavazást kell tartani ezért a helyért.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×