eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Sötét esőfelhők az égen, mielőtt az Amphan névre keresztelt szuperciklon lecsap a térségre a kelet-indiai Kolkatában 2020. május 19-én. A ciklon miatt kétmillió lakos kimenekítését kezdték meg tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben, amely az előrejelzések szerint a térségben 2007 óta pusztító szélviharok közül a legsúlyosabb lehet.
Nyitókép: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A valaha volt egyik legdurvább vihara fenyegeti Indiát és Bangladest

Elérte India keleti partvidékét az Amphan nevezetű ciklon, amely Nyugat-Bengália fővárosa, Kolkata felé halad, s amely máris rendkívül erős széllökésekkel és felhőszakadásokkal keseríti az emberek életét, akik amúgy is küzdenek a koronavírus pandémiával. A meteorológusok hatalmas szökőártól és földcsuszamlásoktól tartanak.

A széllökések ereje Kolkatában már elérte 190 kilométeres óránkénti sebességet, lezúduló esők kísérik útját, a szél fákat és villanyvezetékeket csavart ki. A város nagy részében a szolgáltatók már előzőleg kikapcsolták az áramot, hogy megelőzzenek nagyobb baleseteket. Az emberek nagy része menedékhelyeken próbálja meghúzni magát.

Két nappal ezelőtt az Amphan már a Bengáli-öböl felett volt, akkor

a széllökések sebessége elérte az óránkénti 265 kilométert.

Azóta több mint hárommillió lakost menekítettek ki tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben. Különösen veszélyeztetettek a rohingja menekültek, akik düledező viskókban kénytelen átvészelni a természeti csapást.

Az indiai meteorológusok semmi jóra nem számítanak. Szerintük

a ciklon nyomán áradások, földcsuszamlások várhatók,

úgy vélik, a hamarosan érkező szökőár következtében öt méternél is magasabb hullámok keletkeznek majd, ennek következtében a víz mintegy 15 kilométeres mélységben fog behatolni elöntve termőföldeket, elsodorva házakat.

A hawaii székhelyű Pacific Disaster Center (katasztrófa-előrejelző rendszer) „jóslata” szerint Indiában mintegy 33,6 millió, míg Bangladesben 5,3 millió embert lesz kitéve a szélviharnak. Nyugat-Bengália, valamint Orisza tengerparti területein megközelítőleg 2 millió embert próbálnak evakuálni. Az emberek menedékhelyeken történő elhelyezését nagyban nehezíti a koronavírus-járvány miatt előírt biztonsági távolságok betartása. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint hétfőn már több mint 100 ezer megbetegedést regisztráltak Indiában, miközben Bangladesben közel 24 ezer ferőzöttről volt hír.

A CNN megjegyzi, a hivatalos feljegyzések kezdete óta az Amphan a második szuper ciklon amely elért a Bengáli-öbölbe. Az 1999-es mintegy 15 ezer települést érintett, és csaknem 10 ezer emberléletet követelt.

Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok az országra, hatalmas emberi és anyagi károkat okozva. Tavaly májusban 1,4 millió embert kellett kimenekíteni India keleti részén a Fani trópusi ciklon útjából. A ciklont kísérő heves széllökések, esőzések és áradások következtében akkor 64-en vesztették életüket, illetve négyen a szomszédos Bangladesben is meghaltak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×