eur:
386.85
usd:
363.47
bux:
56217.15
2023. szeptember 22. péntek Móric
Látogatók egy kijevi parkban 2020. május 11-én. Ukrajnában a mai napon életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Lazul a fegyelem Ukrajnában

Ukrajnában keddre meghaladta a 16 ezret az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, s bár a betegség terjedése lassult a korábbi napokhoz képest, ismét sok az új fertőzöttek között az egészségügyi dolgozó - derült ki az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

A kijevi városvezetés kedden a honlapján közzétett közleményében arról tájékoztatott, hogy a kormányrendeletnek megfelelően életbe léptette a karanténkorlátozások enyhítésének első szakaszát. Ezek között egyebek mellett újra engedélyezte a parkok és játszóterek látogatását, az éttermek és kávézók szabad téri teraszaikon fogadhatnak vendégeket, kinyithatnak a fodrászatok, szépségszalonok, fogászati rendelők és a kisebb, nem élelmiszert árusító boltok is. A városvezetés egyúttal figyelmeztetett arra, hogy változatlanul kötelező nyilvános helyeken és közterületen a szájmaszk viselése, továbbá az az előírás is, hogy közterületen két felnőttnél több nem haladhat egy csoportban - legfeljebb gyerekeket kísérhet -, és 14 évesnél fiatalabbak sem lehetnek kint szülői felügyelet nélkül.

Előző nap a televíziók hírműsoraiban bemutatott képek arról tanúskodtak, hogy Kijevben kicsit lazult a fegyelem:

a parkokban sétálók közül már a korábbiakhoz képest jóval többen nem viseltek maszkot, és láthatóak voltak együtt sétálgató kisebb, 3-4 fős csoportok is.

Közben Denisz Smihal miniszterelnök kedden egy reggeli tévéműsorban megismételte, hogy a május 22-én lejáró karantént a kormány minden bizonnyal ismét meghosszabbítja. Bizakodását fejezte ki viszont a tekintetben, hogy a városi tömegközlekedés, beleértve a metrót is, a nyár közepén helyreállhat. Jelenleg Ukrajnában a metrók a nagyvárosokban nem közlekednek, a felszíni tömegközlekedési eszközöket pedig csak külön engedéllyel rendelkezők, főként egészségügyi dolgozók és más kiemelt fontosságú állami intézmények alkalmazottai vehetik igénybe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×