INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

koronavírus

afrika

who

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utas buszra vár Detroitban 2020. április 8-án. Ettől a naptól kezdve a detroiti buszokon arcmaszkokat kaphatnak az utasok.

WHO: 190 ezer ember halhat meg Afrikában a járvány első évében

Infostart / MTI

Mintegy 190 ezer ember halhat meg Afrikában a koronavírus-járvány első évében, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának, és a vírus okozta betegség időről-időre még évekig megjelenhet a kontinensen az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint.

A WHO - 47 afrikai országot felölelő - előrejelzési modellje szerint egy év alatt Afrika 1,3 milliárd lakosa közül 44 millió ember kaphatja el a koronavírust. Jóllehet a modell abból indul ki, hogy mekkora lesz a fertőzöttek és halálesetek száma abban az esetben, ha az egészségügyi hatóságok nem vezetnek be korlátozásokat, a valóságban 43 afrikai ország már komoly lépéseket tett a járvány megfékezése érdekében:

sok helyen rendeltek el teljes zárlatot, számos nagyvárosban kijárási tilalom van érvényben, bezártak az iskolák és tilos közterületeken csoportosulni.

Az afrikai betegségellenőrzési -és megelőzési központ adatai szerint a kontinens országaiból 52 ezer koronavírus-fertőzöttről adtak hírt, és 2074 halálesetet kötnek a vírus okozta Covid-19 betegséghez. A koronavírusos esetek száma az utóbbi héten 42 százalékkal emelkedett.

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója szerint elképzelhető, hogy a koronavírus nem fog olyan gyors tempóban terjedni Afrikában, mint más országokban, de valószínűleg még sokáig újra meg újra felbukkanhat a gócpontokon. Mivel az afrikai lakosság nagy része 20 év alatti, a vírus kevesebb embert betegíthet meg súlyosan, és kevesebb halálesetet okozhatnak a szövődményei, mint a nyugati országokban, ahol az idősek vannak fokozott veszélyben.

A WHO becslései szerint 5,5 millióan szorulhatnak majd Afrikában kórházi kezelésre, ami súlyos terhet róhat az egészségügyi ellátórendszerekre.

A kontinensen egymillió lakosra jut átlagosan kilenc intenzív osztályi ágy,

ami szükség esetén "elkeserítően kevésnek" bizonyulhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Paul Sancya
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018