eur:
394.79
usd:
371.33
bux:
66140.48
2024. április 16. kedd Csongor
Magányos kerékpáros egy elnéptelenedett New York-i utcán 2020. április 26-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Meghalt az első koronavírusos illegális migráns az Egyesült Államokban

Nem csitul a járvány a szabadság földjén, illetve csak nagyon lassan, egy nap alatt 231 halott New York államban.

New York államban változatlanul alig lassul a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak növekedése - közölte Andrew Cuomo kormányzó csütörtökön, a szokásos napi sajtókonferenciáján.

Elmondta: szerdán 231 ember halt meg az amerikai államban az új típusú koronavírus okozta, Covid-19 nevű tüdőgyulladásos betegségben. Mint fogalmazott, "fájdalmasan magas" ez a szám, s hozzátette, hogy a járvány halálos áldozatainak napi száma azért, ha nagyon lassan is, de csökken. "Fantasztikusan jó hírnek" nevezte viszont, hogy az egészségügyi dolgozók körében végzett "agresszív tesztelés" nyomán az derült ki, hogy körükben alacsonyabb a megfertőződés veszélye az átlagosnál. Eddig egyébként

25 egészségügyi intézményben mintegy 27 ezer orvoson és ápolón végezték el az antitesttesztet.

Cuomo azt is közölte: a járvány idejére felfüggesztik a lakbért fizetni nem tudók kilakoltatását.

A New Yorkkal szomszédos New Jerseyben csütörtökön 1800 új fertőzöttet diagnosztizáltak, s így ebben az államban több mint 133 ezerre emelkedett a regisztrált koronavírusos emberek száma. Phil Murphy kormányzó csütörtöki sajtókonferenciáján "eredménynek" nevezte, hogy az újonnan kórházba szállított betegek száma 325-re csökkent az előző naphoz képest. Hozzátette ugyanakkor, hogy az állam középső és déli vidékein erőteljesebben terjed a vírus, mint az északi megyékben. Murphy bejelentette azt is, hogy a Nemzeti Gárda tagjait telepítik az idősotthonokba, ahol péntektől kezdve legalább 120 katona segédkezik majd a járványügyi munkálatokban.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök déli adatai szerint - több mint 1 millió 231 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint 73 ezer halottja van a járványnak. Texasban a republikánus kormányzó, Greg Abbott módosította egyik korábbi rendeletét, amely lehetővé tette büntetés kirovását a társadalmi elkülönülés szabályait megszegőkre. A módosítás a kormányzó szerint azért volt szükséges, mert szerdán

Dallasban egy bíró egyhetes börtönbüntetésre ítélte egy fodrászat tulajdonosnőjét,

amiért megnyitotta az üzletet. Abbott szerint "elfogadhatatlan", hogy texasiak ezért kerüljenek börtönbe. Közleményében a kormányzó hangsúlyozta: az a megengedhetetlen, hogy a Covid-19 veszélyére hivatkozva bűnözőket bocsássanak szabadon a börtönökből. A járványveszélyre hivatkozva egyébként az Egyesült Államok több, demokrata kormányzók által irányított tagállamában bocsátottak szabadon gyilkosokat és gyermekeket megerőszakoló bűnözőket is.

Csütörtökön délután Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője bejelentette: az amerikai hadsereg egyik, a Fehér Házban dolgozó munkatársánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Gidley közlése szerint Donald Trump elnökön és Mike Pence alelnökön azonnal elvégezték a vírusteszteket, amelyek mindkettőjüknél negatívak lettek. A CNN hírtelevízió információi szerint a megbetegedett férfi a haditengerészet munkatársa, és közvetlenül Trump mellett dolgozik.

Az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) bejelentette, hogy a Covid-19-ben

elhunyt az első illegális migráns is az egyik gyűjtőközpontban, Kaliforniában.

Az 57 éves, salvadori Carlos Escobar-Mejia még 1980-ban érkezett illegálisan az Egyesült Államokba, és az idén januárban tartóztatták le, s egy San Diego melletti gyűjtőtáborban várt a kiutasítására. Április 24-én szállították kórházba, ahol szerdán hunyt el. Nancy Pelosi házelnök közölte: a demokrata párti törvényhozók újabb gazdaságélénkítő csomagtervet szeretnének, amely azonban a nonprofit és a civil szervezeteknek juttatna jelentősebb összegeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×